• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Dietetyczne Pyszności

Tarta z brokułami i cukinią

Pamiętacie zapewne przepis na spód do tarty z kaszy jaglanej i płatków owsianych, który pojawił się jakiś czas temu na blogu. Ciasto z tego przepisu sprawdziłam już w kilku wariantach, ale najsmaczniejszy farsz, to ten, którym dziś chciałabym się z Wami podzielić, z brokułami i cukinią, a także kaszą jaglaną, która idealnie spaja cały farsz, dzięki czemu nie spływa on ze spodu. Takie połączenie składników sprawia, że już jeden kawałek będzie na tyle sycący, że wystarczy za cały obiad. Ta tarta nadaje się do przechowania w lodówce i zjedzenia na następny dzień. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdecydowanie polecam ją wszystkim miłośnikom tego typu dań.

Tarta z brokułami i cukinią

Składniki

Kruchy spód z przepisu na ciasto jaglano-owsiane do tarty
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 brokuł (ok 500g), ugotowany na parze,
1 mała cukinia,
3 szalotki,
150 ml śmietanki 12 lub 18%,
1 łyżeczka przyprawy curry,
1 łyżeczka suszonych liści kolendry,
1/4 łyżeczki mielonej kozieradki,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni w opcji termoobiegu.
Połowę ugotowanego na parze brokuła przekładamy do blendera i miksujemy, resztę rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Zmiksowanego brokuła mieszamy w misce ze śmietanką oraz przyprawami. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.
Cukinię i szalotki kroimy w plastry.
Na podpieczonym spodzie do tarty układamy warstwę masy jaglano-brokułowej, następnie układamy szalotkę oraz cukinię i przykrywamy resztą masy.
Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.

Smacznego!


3

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Zdrowi w Łodzi i nie tylko... says

    2014-04-03 at 09:04

    No muszę wreszcie kupić tą formę do tarty, taka opcja mnie omija! Wygląda super! 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka