Tarta z brokułami i cukinią

środa, 2 kwietnia 2014

Pamiętacie zapewne przepis na spód do tarty z kaszy jaglanej i płatków owsianych, który pojawił się jakiś czas temu na blogu. Ciasto z tego przepisu sprawdziłam już w kilku wariantach, ale najsmaczniejszy farsz, to ten, którym dziś chciałabym się z Wami podzielić, z brokułami i cukinią, a także kaszą jaglaną, która idealnie spaja cały farsz, dzięki czemu nie spływa on ze spodu. Takie połączenie składników sprawia, że już jeden kawałek będzie na tyle sycący, że wystarczy za cały obiad. Ta tarta nadaje się do przechowania w lodówce i zjedzenia na następny dzień. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdecydowanie polecam ją wszystkim miłośnikom tego typu dań.





Składniki:
Kruchy spód z przepisu na ciasto jaglano-owsiane do tarty
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 brokuł (ok 500g), ugotowany na parze,
1 mała cukinia,
3 szalotki,
150 ml śmietanki 12 lub 18%,
1 łyżeczka przyprawy curry,
1 łyżeczka suszonych liści kolendry,
1/4 łyżeczki mielonej kozieradki,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
1) Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni w opcji termoobiegu.
2) Połowę ugotowanego na parze brokuła przekładamy do blendera i miksujemy, resztę rozdzielamy na mniejsze kawałki.
3) Zmiksowanego brokuła mieszamy w misce ze śmietanką oraz przyprawami. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.
4) Cukinie i szalotki kroimy w plastry.
5) Na podpieczonym spodzie do tarty układamy warstwę masy jaglano-brokułowej, następnie układamy szalotkę oraz cukinię i przykrywamy resztą masy.
6) Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.

Smacznego!



Akcja wegetariańska zapiekankaAkcja zapiekanka
Akcja zapiekanka

Organizator: Izzy
Zdrowy tryb życia


1 komentarz:

  1. No muszę wreszcie kupić tą formę do tarty, taka opcja mnie omija! Wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń