
Moja dłuższa nieobecność na pobliskim rynku sprawiła, że nie zorientowałam się, że już jest! Ale co? – zapytacie. Ano botwina i to nie byle jaka! Piękna i smakowita. Chrupiąca, z buraczkami i zielono-amarantowymi liśćmi. Taką botwiną byłam nieźle zaskoczona i oczywiście od razu ją kupiłam i przygotowałam z niej chłodnik. Wiem, że to jeszcze nie jest chłodnikowy sezon, ale co zrobić, gdy przychodzi taka ochota na to letnie danie? Przygotować pyszny chłodnik i niczym się nie martwić!
Jeśli taka motywacja Wam nie wystarczy to proponuje zrobić coś dobrego dla siebie w Światowym Dniu Zdrowia i zjeść na obiad zdrowy i smaczny chłodnik wiosenny!
Proszę się nie dziwić kolorowi chłodnika na zdjęciach z żółtym tle, są one wykonane po „odstaniu” w lodówce przez parę godzin.
Chłodnik

Składniki
1 pęczek botwiny (najlepiej z większymi buraczkami),
3-4 ogórki gruntowe,
1 pęczek rzodkiewek,
pęczek szczypiorku lub dymki,
pęczek koperku,
500 ml kefiru,
250 ml jogurtu naturalnego,
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Botwinę dokładnie myjemy i odkrajamy buraczki, które obieramy, myjemy i kroimy w kostkę lub plastry. Botwinę szatkujemy
Buraczki przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody; zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Dorzucamy posiekaną botwinę i gotujemy przez 1 minutę. Następnie całość odcedzamy i studzimy. Pozostałą wodę można doprawić czosnkiem i majerankiem oraz odrobiną soli i wypić jako barszczyk.
Ogórki kroimy w kostkę, kroimy rzodkiewkę siekamy koperek i szczypior i wszystkie warzywa razem przekładamy do miski lub garnka i zalewamy kefirem i jogurtem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Comments