Pieczone marchewki z czipsami buraczanymi

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Czy może być smaczniejsza przekąska niż pieczona marchew? Tak! Pieczona marchew z czipsami z buraka. Do tego świeże zioła i odrobina oliwy z oliwek. Wszystko zdrowe, z ekologicznych upraw. Takie połączenia lubię najbardziej. Takimi pomysłami dzielę się z Wami najchętniej. 




Składniki:
kilka marchewek (najlepiej z ekologicznych upraw),
1 mały burak,
świeży rozmaryn, 
świeża kolendra,
1 łyżka oliwy z oliwek,
pieprz kolorowy.


Przygotowanie:
Pieczona marchew
1) Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni w opcji "góra-dół".
2) Żaroodporne naczynie smarujemy cienką warstwą oliwy, przy użyciu pędzelka silikonowego.
3) Marchew obieramy, myjemy a następnie osuszamy na ręczniku kuchennym. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i na każdą marchew, wspomnianym już pędzlem, nakładamy oliwę. Posypujemy ziołami i pieprzem.
4) Wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut. 

Czipsy z buraka
1) Buraka dokładnie obieramy, płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
2) Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3) Przy użyciu obieraczki tworzymy cienkie paski z buraka i układamy je na papierze do pieczenia. Solimy je do smaku.
4) Po wyjęciu  marchewek z piekarnika ustawiamy opcję 'termoobiegu'  i wstawiamy buraki do pieczenia. Pieczemy przez 6-7 minut. Ważne jest, żeby obserwować, czy z naszego buraka nie zrobił się węgiel. 
5) Dodajemy do marchewek i chrupiemy ze smakiem, zarówno na ciepło jak i na zimno!



Marchew w roli głównej 2

No Comments Yet, Leave Yours!