Lekki, wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami

piątek, 11 kwietnia 2014

Przyszedł dzień, w którym za oknem zrobiło się zielono. Mieszkając na 11 piętrze w bloku mam piękny widok na okolicę, co prawda pod oknami z dwóch stron biegną czteropasmowe, ruchliwe drogi, ale w oddali oprócz innych bloków widać ciągnącą się puszczę, bliżej mały park i pas działek, na których kwitną forsycje i wiśnie. Na zachodzie widzę nawet wiatraki po niemieckiej stronie i to dość wyraźnie, ostatnio pojawiły się nawet dwa nowe, większe. Na południu, spomiędzy drzew wyrastają kominy: mniejsze z browaru, nieco wyższy z niedużej elektrowni, a daleko na horyzoncie dymi dużo większa elektrownia, Dolna Odra. Trochę bardziej na wschód, ponad połaciami drzew górują kominy (jeden z nich ma aż 250 m!), pozostałości po fabryce wiskozy działającej w latach 1901-2000, relikty przeszłości, w której na pomorzu zachodnim istniał jakiś przemysł. Jeszcze bardziej na wschód i dużo bliżej, tuż nad rzeką znajdują się kolejne kominy. Gdy drzewa nie miały jeszcze liści nie zwracałam na kominy dużej uwagi, teraz wydaja mi się dość mocno kontrastować z piękną, soczystą zielenią młodych liści.

Ale widoki z okna widokami, a jeść coś trzeba. Jeśli tak jak mi znudziło wam się jedzenie chleba z pastami i twarogami polecam przepis na lekki pasztet warzywny ze słodkimi suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do innych wegańskich/wegetariańskich pasztetów bardzo łatwo się rozsmarowuje na kanapkach i jest dość wilgotny. Pasztet zdecydowanie nada się też na wielkanocny stół!




Wegański pasztet warzywny z suszonymi pomidorami

Składniki:
500 g ziemniaków,
400 g marchewki,
350 g selera,
130 g pietruszki,
75 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem),
60 g suszonych pomidorów,
3 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki lubczyku,
1/4 łyżeczki oregano.

Przygotowanie:

1) Warzywa obrać i ugotować (najlepiej na parze). Następnie odcedzić i ostudzić.
2) Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątkiem w celu usunięcia goryczki. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, wygotowując cała wodę.
3) Ugotowane warzywa przekładamy do blendera razem z połową kaszy jaglanej, sosem sojowym i przyprawami. Po zblendowaniu do mieszanki dodajemy resztę kaszy.
4) Pomidory suszone wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na parę minut, następnie odcedzamy.
5) Formę (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia i łyżką przekładamy farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie jak czerwona czy biała cebula.
6) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5-2 h. Najlepiej sprawdzać regularnie czy pasztet się zbyt nie przypieka (moje cebulki się trochę zbyt przypiekły tym razem). 

Smacznego!


No Comments Yet, Leave Yours!