• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Ciasta i tarty

Idealna babka drożdżowa

Święta, święta i po świętach… ale nie wszystko co dobre musi się szybko kończyć. Z tego właśnie powodu przygotowałam specjalnie dla Was przepis na idealną babkę drożdżową. Pięknie rośnie, jest mięciutka i niesamowicie pachnie. Jest doskonała z dżemem czy marmoladą, no i można ja robić nie tylko na święta.
Niestety przygotowanie ciasta na babkę drożdżową wymaga cierpliwości i czasu. Jeśli pozwolicie ciastu wyrosnąć, to w efekcie z tej samej ilości ciasta zrobicie nie jedną a dwie babki drożdżowe (w dużej i małej formie).

Idealna babka drożdżowa

Składniki

1 szklanka mleka,
50 g świeżych drożdży,
5 żółtek,
75 g cukru (około 3/4 szklanki),
450 -500 g mąki pszennej (około 3 szklanki),
110 g masła,
1 laska wanilii,
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie),
1 szklanka cukru pudru (do polukrowania).

Przygotowanie

W większej misce do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy, następnie wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut (drożdże powinny zacząć pracować). W dużej misce przesiewamy mąkę i wlewamy do niej wyrośnięte drożdże, mieszamy i odstawiamy an 5 minut.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut, po czym je odcedzamy i obsypujemy mąką. Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciasta
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z wanilią, rodzynkami i dwiema łyżkami skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami  dodajemy roztopione masło (nie może być gorące!). Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie przywierało do palców, całość będzie gładka i błyszcząca (ciasto można wyrabiać przy użyciu robota kuchennego).
Ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy ścierką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (lub do momentu podwojenia objętości).
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy do formy wypełniając ją do połowy wysokości, ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut, najlepiej w opcji grzania „dół”. Jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło można je przykryć pergaminem. Upieczoną babkę studzimy w uchylonym piekarniku.
Po ostudzeniu ciasto wyciągamy z formy i lukrujemy. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder (bez grudek!!) z 2-3 łyżkami wrzątku. Lukier powinien być bardzo gęsty, inaczej cały spłynie. Na koniec dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.

Notes

Add any additional notes here.

1 2

 
 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Asia- blog o szyciu ubrań says

    23 kwietnia 2014 at 17:15

    ciekawy przepis, poza tym wygląda przepysznie 😉

    Odpowiedz

Instagram

  • Czapla nad Zalewem
#czapla #ptaki #nadwoda #zalewszczecinski #stettinerhaff #altwarp #naturephotography #nature #birds #spring #photography #photography #pic #picoftheday #insta
  • Bałtyk 🌊
#morze #morzebałtyckie #sea #balticsea #baltic #sunny #landscape #view #photo #photography #landscape_captures #capture #relax #feelslikesummer #spring #nakrótkirękaw #polska
  • Alleluja i do przodu! 🌿🐇
Z czekoladowym tortem jest w życiu lepiej. 🎂🍫
#tortczekoladowy  #🎂 #tort #ciasto #wielkanoc #święta #cake #torte #sweet #easter #celebrate #food #foodporn #foodphotography #foodphoto #instagood #instadaily #instalike #yummy
  • Bezmięsny na wielkanocnym stole 🌱🍴
@bezmiesnymiesny 
#vegan #veganfood #veganfood #veganlifestyle #plantbased #plants #foodporn #foodie #foodpornography #foodphoto #vegetarian #wege #wielkanoc #swieta
  • Sweet potatos salad🌿🥗🍠🌱🍴
#vegan #vgn #plantbased #veganfood #veganfoodshare #veganfoodporn #vegetarian #salad #sweetpotato #spinach #food #foodporn #foodphotography #foodpic #foodie #eat #yum #healthyfood #dinner #diet #zdrowejedzenie #jedzenie #mniam #pelnalodowka

Follow Me!

Durszlak.pl Przepisy kulinarne

Copyright 2018 Pełna Lodówka