Idealna babka drożdżowa

wtorek, 22 kwietnia 2014

Święta, święta i po świętach... ale nie wszystko co dobre musi się szybko kończyć. Z tego właśnie powodu przygotowałam specjalnie dla Was przepis na idealną babkę drożdżową. Pięknie rośnie, jest mięciutka i niesamowicie pachnie. Jest doskonała z dżemem czy marmoladą, no i można ja robić nie tylko na święta.
Niestety przygotowanie ciasta na babkę drożdżową wymaga cierpliwości i czasu. Jeśli pozwolicie ciastu wyrosnąć, to w efekcie z tej samej ilości ciasta zrobicie nie jedną a dwie babki drożdżowe (w dużej i małej formie).
Przepis, którym się inspirowałam znalazłam w Palce lizać, niestety jednak był on daleki od ideału, stąd też parę moich poprawek i modyfikacji oryginalnego przepisu.







Idealna babka drożdżowa

Składniki:
1 szklanka mleka,
50 g świeżych drożdży,
5 żółtek,
75 g cukru (około 3/4 szklanki),
450 -500 g mąki pszennej (około 3 szklanki),
110 g masła,
1 laska wanilii, 
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie),
1 szklanka cukru pudru (do polukrowania).




Przygotowanie:


  1. W większej misce do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy, następnie wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut (drożdże powinny zacząć pracować). W dużej misce przesiewamy mąkę i wlewamy do niej wyrośnięte drożdże, mieszamy i odstawiamy an 5 minut.
  2. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut, po czym je odcedzamy i obsypujemy mąką. Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciasta
  3. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z wanilią, rodzynkami i dwiema łyżkami skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami  dodajemy roztopione masło (nie może być gorące!). Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie przywierało do palców, całość będzie gładka i błyszcząca (ciasto można wyrabiać przy użyciu robota kuchennego).
  4. Ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy ścierką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin (lub do momentu podwojenia objętości).
  5. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy do formy wypełniając ją do połowy wysokości, ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut, najlepiej w opcji grzania "dół". Jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło można je przykryć pergaminem. Upieczoną babkę studzimy w uchylonym piekarniku.
  7. Po ostudzeniu ciasto wyciągamy z formy i lukrujemy. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder (bez grudek!!) z 2-3 łyżkami wrzątku. Lukier powinien być bardzo gęsty, inaczej cały spłynie. Na koniec dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.

Wielkanocne Smaki - edycja IV


1 komentarz: