• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Be Fit

Dietetyczne naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki. Któż z nas ich nie lubi? Naleśnikowe nadzienia są tak uniwersalne, że każdy znajdzie coś dla siebie wybierając nadzienie słodkie lub wytrawne. Jedni wybiorą powidła śliwkowe lub nutellę i truskawki, drudzy szpinak czy pomidory z papryką. Jest też w czym wybierać jeśli chodzi o sam placek. Można przygotować naleśniki klasyczne z mąki pszennej, lub razowe czy orkiszowe. Tym razem wybrałam jednak opcję z mąką gryczaną i po raz kolejny się nie zawiodłam. Wyszły rewelacyjne i w przeciwieństwie do naleśników z mąk zbożowych pięknie się zarumieniły gdy je smażyłam na patelni teflonowej bez kropli tłuszczu.

3

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Porcja na 4 cienkie naleśniki

Składniki

ciasto na naleśniki:
100g mąki gryczanej,
1 jajko,
1 szklanka mleka,
szczypta soli.
farsz szpinakowy:
250g świeżego szpinaku,
1 średnia biała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki mleka,
1 łyżeczka curry,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

ciasto na naleśniki:
W dużej misce przygotowujemy mleko. Wbijamy jajo i miksujemy przez chwilę.
Powoli dodajemy mąkę, wciąż miksując, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mąki.
Rozgrzewamy patelnię teflonową. Przy użyciu chochli nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię (w moim wypadku wystarczyła 1 porcja). Okrężnym ruchem patelni rozprowadzamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy więcej ciasta.
Smażymy po obu stronach na złoto.
farsz:
W garnku zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy umyty wcześniej szpinak. Zagotowujemy i gotujemy przez 30 sekund, po czym przekładamy szpinak na sitko i zalewamy zimną wodą (blanszujemy). Dzięki temu nie utracimy wszystkich wartości odżywczych i witamin ze szpinaku.
Cebulę kroimy w kostkę. W rondlu zagotowujemy niewielką ilość wody i wrzucamy cebulę. Gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę z gotowania cebuli.
Do cebuli dodajemy mleko i zagotowujemy. Dodajemy curry i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę wody.
Wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy. Można już wyłączyć palnik.
Połowę farszu przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie przekładamy do reszty farszu i mieszamy.

Farsz nakładamy na usmażone naleśniki i zawijamy. Podajemy z jogurtem naturalnym.

1
2

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jula G. says

    2014-04-10 at 12:43

    doskonałe nadzienie! <3

    Odpowiedz
  2. jelka says

    2014-04-13 at 19:07

    Pyszne są, a wiem co mówię, bo zrobiłam:) Nam bardzo smakowały z sosem jogurtowo-czosnkowym.

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2014-04-13 at 20:54

    Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Sos jogurtowo-czosnkowy to też świetny pomysł – szpinak zawsze dobrze się konweniuje ze szpinakiem 🙂

    Odpowiedz
  4. Kinga says

    2014-07-22 at 18:00

    Właśnie zjadłam naleśniki gryczane z Twojego przepisu (bardzo dobre), ale bez farszu szpinakowego. Dałam różne dodatki, żeby poeksperymentować. Jednego zjadłam z puree z gotowanej marchewki, jednego z suszonymi pomidorami z oleju (ten był naj-lep-szy!!!) i jednego na słodko, z golden syrupem. Teraz wiem, że naleśniki gryczane zdecydowanie bardziej pasują do wytrawnych dodatków, więc ze szpinakiem na pewno bardzo dobrze smakują. Polecam też wypróbowane przeze mnie suszone pomidory z oleju, które dodatkowo posypałam tymiankiem. Takie smaki a la pizza – jakby dodać trochę jakiegoś serka, to już w ogóle byłyby Włochy 😉

    Odpowiedz
  5. panprezes says

    2015-02-11 at 11:45

    Ależ pyszne są takie naleśniczki. Polecam !

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka