Ciecierzycowe 'chrupki

wtorek, 29 kwietnia 2014

Jeśli chodzi o chrupiące przekąski, to spośród wszystkich zdrowych i nietłustych przegryzek moim numerem jeden jest zdecydowanie pieczona ciecierzyca. Problem w tym, że ciecierzycę najpierw trzeba namaczać, a potem gotować na półtwardo, żeby po upieczeniu nie zgrzytała zbyt między zębami, a na końcu podpiec w piekarniku. Dlatego albo przygotowujemy duży zapas ciecierzycowych chrupek, co może okazać się zdradzieckie, bo i tak zjemy je wszystkie jednego dnia, albo przygotowujemy niewielką ilość przy okazji gotowania ciecierzycy np do zupy, potrawki lub hummusu.
Ugotowane chrupki możemy piec dodając do nich uprzednio ulubione przyprawy, zioła czy nawet starty parmezan, wszystko zależy od Waszej ochoty na dany smak.




Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być więcej),
sól,
słodka papryka, 
wędzona papryka,
pieprz cayenne.
Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W misce przygotowujemy ugotowaną ciecierzycę i wsypujemy do niej po 1/4 łyżeczki każdej z przypraw. Dokładnie mieszamy.
  3. Ciecierzyce przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez około 15-20 minut.
  4. Chrupiemy ze smakiem!





2 komentarze:

  1. Czy można zamienić na ciecierzyce z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie próbowałam, ale wydaje mi się, że będzie to zależało od jakości samej ciecierzycy - jeśli po dokładnym odsączeniu i osuszeniu ziaren nie będą się rozpadały to śmiało możesz je piec.

      Usuń