Zaskakujące ciastka gryczane

poniedziałek, 24 marca 2014

Pomysł na ciastka gryczane przyszedł do mnie niespodziewanie. Wcale nie planowałam robić ciastek, zwłaszcza, że ostatnie ciastka owsiane z rodzynkami robiłam w listopadzie. Ale długa przerwa w 'ciastkowaniu' nie przeszkodziła mi w stworzeniu przepisu na ciacha, które są delikatne i mięciutkie a do tego mocno kakaowe. 


Przyznam, że największym wyzwaniem było przełożenie dość gęstego ciasta na blachę. W tym celu użyłam rękawa cukierniczego, który zrobiłam z woreczka strunowego. Woreczek napełniłam ciastem,   zamknęłam i ucięłam jeden z dolnych rogów. Dzięki temu gęste ciasto mogłam z łatwością przełożyć na blachę.




Składniki:
250g mąki gryczanej,
75 g masła,
40 g brązowego cukru,
40 g kakao,
2 jajka,
1/3 szklanki mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.






Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni w opcji "góra-dół".
2) Jaja ucieramy z cukrem i masłem. 
3) W misce mieszamy pozostałe suche składniki, następnie dodajemy utarte jaja z cukrem i masłem. Dodajemy mleko.
4) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy, którą następnie przekładamy do rękawa cukierniczego (np takiego jak opisany we wstępie). Przy jego użyciu nakładamy ciasto na papier do pieczenia rozłożony na blasze.
5) Pieczemy w piekarniku przez około 20-25 minut lub do 'suchego patyczka'.







Smacznego!



Wielkanoc bez glutenu.

4 komentarze:

  1. Wyglądają wspaniale, bardzo jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dużej ilości kakao ich smak nie różni się zbytnio od ciastek z klasycznej mąki. Kakao w zasadzie dominuje cały smak :)

      Usuń
  2. ja bym spróbowała dodać kawałki czekolady... mmmm!

    OdpowiedzUsuń