• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Dietetyczne Pyszności

Wiosenny, wegański bigos z kapusty włoskiej

W ostatni weekend pierwszy raz w tym roku porzuciłam zupełnie płaszcz, by siedząc na ławce w parku poczytać książkę w słońcu. Było cudownie 🙂 Piękna, wiosenna pogoda powoduje we mnie chęć zastąpienia ciężkich, zimowych dań, tymi lekkimi, w pełni warzywnymi. Jednym, z moich ulubionych dań wiosennych jest bigos z młodej kapusty podawany np z młodymi ziemniakami. Niestety młodej kapusty jeszcze nie znalazłam na targu, ale kupiłam za to piękną kapustę włoską, która idealnie nadała się do tego dania. Zaletą gotowania takiego bigosu jest to, że doskonale smakuje również na następny dzień i można przygotować go na kilka dni.

1

Wegański bigos z kapusty włoskiej

Składniki

1 włoska kapusta,
3 marchewki,
10 pieczarek,
1 cebula,
1 duży pomidor,
10 małych, suszonych pomidorów,
1 ząbki czosnku,
1/2 pęczka koperku,
rzerzucha do posypania,
100 g koncentratu pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego,
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (można dać więcej czosnku świeżego zamiast tego),
1/2 łyżeczki lubczyku,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Kapustę kroimy w kostkę ok 1×1 cm, marchewkę i pieczarki w plastry, pomidora i cebulę w kostkę.
Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną kapustę i zalewamy bulionem. Gotujemy około 10-15 minut (po tym czasie kapusta powinna trochę zmiękknąć i zmniejszyć swoją objętość)
Wrzucamy marchewkę i dalej gotujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy pomidory i dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Można dodać odrobinę wody, żeby masa się lepiej wymieszała.
Do gotującej się kapusty dodajemy pomidorki.
Masę z patelni przekładamy do garnka. Wrzucamy tez pieczarki i dodajemy czosnek.
Na końcu dodajemy pozostałe przyprawy i koperek. Redukujemy i voila!
Tuż przed podaniem posypujemy rzeżuchą.

2
 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Żabka says

    2014-03-12 at 11:22

    Koniecznie musze spróbować, bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka