Szybki Obiad: Wegański makaron po chińsku

środa, 5 marca 2014

Dziś chciałabym Was zaprosić na moja wersję makaronu po chińsku, w wersji wegańskiej. Jest to proste i smaczne danie ze składników dostępnych w każdym sklepie. Bez wydziwiania i na szybko.






Składniki:
100 g makaronu ryżowego,
2 marchewki, 
2 ząbki czosnku,
1 por,
1 słodka papryka czerwona,
ćwiartka małego selera,
ćwiartka kapusty pekińskiej,
200 ml bulionu warzywnego,
3 łyżki kukurydzy z puszki,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka sherry (czerwone wino też może być),
1 gwiazdka anyżu,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
szczypta cynamonu,
1 łyżka oleju.


Przygotowanie:
1) Warzywa obieramy i kroimy w słupki dowolnej wielkości.
2) W woku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Podsmażamy przez około 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły.
3) W osobnym naczyniu przygotowujemy makaron ryżowy zalewając go wodą. Po rozmięknięciu odcedzamy go.
4)  Zalewamy warzywa bulionem i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut.
5) Dodajemy czosnek, przyprawy, sos sojowy i sherry. Dokładnie mieszamy.
6) Wrzucamy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.

Smacznego!




No Comments Yet, Leave Yours!