Szybki Obiad: farfalle z pieczarkami w sosie serowym

środa, 26 marca 2014

Próbując napisać ten wpis, nie za bardzo wiedziałam od czego zacząć. Może od wspomnienia, że ten Szybki Obiad jest jednym z moich ulubionych? Czy też może od tego, że najlepiej smakuje z makaronem farfalle, dla niewtajemniczonych makaron kokardki?? Albo od wspomnienia, jak dawno temu przygotowywała go moja mama, a ja zawsze oddzielałam z niego każdą pieczarkę, bo wtedy nie lubiłam ich smaku, choć aromat mi odpowiadał.
W każdym razie, wszystko to sprowadza się do stwierdzenia, że jest to jeden z tych prostych i smacznych przepisów, do przygotowania których potrzeba kilku prostych składników i nie więcej niż 15 minut.






Składniki:
2 szklanki makaronu farfalle,
200 g pieczarek,
1/2 białej cebuli,
100 ml śmietanki 12 lub 18%,
1 trójkacik topionego sera (np. o smaku emmentalera),
dla chętnych garść dowolnego, startego, żółtego sera,
sól, pieprz do smaku,
masło lub oliwa do smażenia.



Przygotowanie:
1) Pieczarki oczyszczamy przy użyciu noża (nie myjemy) i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę.
2) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy pieczarki i podsmażamy. 
3) Makaron gotujemy al'dente, następnie odcedzamy.
4) Gdy pieczarki są już podsmażone dodajemy śmietankę i topiony ser. Dokładnie mieszamy, żeby serek się roztopił. Doprawiamy solą i pieprzem.
5) Dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Można dodać garść żółtego sera.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do akcji "Wegańska Wielkanoc" na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja trwa od 18.Marca do 30.Kwietnia. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były wegańskie i dobre na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybkie obiady zwykle wychodzą zaskakująco pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń