Pikantna zupa z ananasa z mlekiem kokosowym

poniedziałek, 17 marca 2014

Najbardziej lubię zapraszać gości na kolację i zaskakiwać ich nowymi smakami, których by się w życiu nie spodziewali. Udało mi się to w zeszły piątek. Zaskoczeń w trakcie kolacji było kilka, jednym z nich była zupa z ananasem, bo kto by pomyślał, żeby z niego robić zupę? Do tego słodko-kwaśno-ostrą? Ano, ja. Zupa błyskawiczna w przygotowaniu, aromatyczna i bardzo smaczna. 



Składniki:
1 dojrzały ananas (im bardziej dojrzały tym lepiej),
1 czerwona papryczka chilli,
1 mała biała cebula (może być czosnkowa, nadadzą się też szalotki),
2 ząbki czosnku,
1,5 l bulionu warzywnego,
400 ml mleka kokosowego,
gałązka rozmarynu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki curry,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
sól do smaku,
olej do smażenia.



Przygotowanie:
1) Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na głębokiej patelni oleju.
2) Papryczke chilli kroimy drobno i dodajemy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy przez chwilę
3) Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na patelnię. Uważamy, żeby sie nie przypalił, bo danie będzie gorzkie.
4) Obieramy ananasa i kroimy w średniej wielkości kawałki. Dorzucamy na patelnię i podsmażamy przez 3 minuty.
5) Bulion wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy podsmażonego ananasa z cebulą do bulionu. Mieszamy.
6) Dodajemy mleko kokosowe i przyprawy. Całość doprawiamy do smaku solą.

Smacznego! :)



Red Hot Chilli

No Comments Yet, Leave Yours!