Kruche, wegańskie ciasto jaglano-owsiane na tartę

sobota, 8 marca 2014

Uwielbiam tarty zarówno te na słodko jak i na słono. Połączenie kruchego ciasta z zapieczonym wnętrzem zawsze jest mile widziane w mojej kuchni. Jednak odkąd postanowiłam pozbyć się ze swojej diety pustych kalorii w postaci 'wytworów' z mąki pszennej coraz rzadziej goszczą u mnie różnego rodzaju klasyczne wypieki, a i samej mąki pszennej próżno u mnie szukać. 
Zatęskniłam jednak za tartą, która kojarzy się głównie z kruchym pszenicznym ciastem. Nie poddałam się pokusie i stworzyłam własny przepis na kruche ciasto jaglano-owsiano-żytnie z dodatkiem ziaren sezamu i kurkumy. Wyszło obłędne. Zapraszam po przepis :)



Składniki:
2 szklanki maki żytniej,
3/4 szklanki otrębów owsianych,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
2 łyżki ziaren sezamu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/4 łyżeczki soli,
woda.




Przygotowanie:
1. Mieszamy wszystkie suche składniki.
2. Dodajemy kaszę jaglaną ugotowana do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Dodajemy oliwę oraz wodę w takiej ilości, aby zagniatane ciasto nie lepiło się do rąk, było na tyle elastyczne.
4. Zagniatamy i rozwałkowujemy do pożądanej grubości ciasta.
5. Wykładamy do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i podsypanej mąką.
6. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 20 minut.



Tak upieczone ciasto wykładamy ulubionym farszem i ponownie zapiekamy. 

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, akurat szukałam zdrowego spodu na tartę :)

    OdpowiedzUsuń