• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Dietetyczne Pyszności

Kruche, wegańskie ciasto jaglano-owsiane na tartę

Uwielbiam tarty zarówno te na słodko jak i na słono. Połączenie kruchego ciasta z zapieczonym wnętrzem zawsze jest mile widziane w mojej kuchni. Jednak odkąd postanowiłam pozbyć się ze swojej diety pustych kalorii w postaci ‚wytworów’ z mąki pszennej coraz rzadziej goszczą u mnie różnego rodzaju klasyczne wypieki, a i samej mąki pszennej próżno u mnie szukać.
Zatęskniłam jednak za tartą, która kojarzy się głównie z kruchym pszenicznym ciastem. Nie poddałam się pokusie i stworzyłam własny przepis na kruche ciasto jaglano-owsiano-żytnie z dodatkiem ziaren sezamu i kurkumy. Wyszło obłędne. Zapraszam po przepis 🙂
2

Wegańskie ciasto jaglano- owsiane na tartę

Składniki

2 szklanki maki żytniej,
3/4 szklanki otrębów owsianych,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
2 łyżki ziaren sezamu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/4 łyżeczki soli,
woda.

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie suche składniki.
Dodajemy kaszę jaglaną ugotowana do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dodajemy oliwę oraz wodę w takiej ilości, aby zagniatane ciasto nie lepiło się do rąk, było na tyle elastyczne.
Zagniatamy i rozwałkowujemy do pożądanej grubości ciasta.
Wykładamy do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i podsypanej mąką.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

Tak upieczone ciasto wykładamy ulubionym farszem i ponownie zapiekamy.

3


Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Avka says

    2014-03-08 at 10:17

    Dzięki za przepis, akurat szukałam zdrowego spodu na tartę 🙂

    Odpowiedz
  2. karola says

    2014-03-08 at 15:45

    Super , zapisałam <3

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka