
Uwielbiam tarty zarówno te na słodko jak i na słono. Połączenie kruchego ciasta z zapieczonym wnętrzem zawsze jest mile widziane w mojej kuchni. Jednak odkąd postanowiłam pozbyć się ze swojej diety pustych kalorii w postaci ‚wytworów’ z mąki pszennej coraz rzadziej goszczą u mnie różnego rodzaju klasyczne wypieki, a i samej mąki pszennej próżno u mnie szukać.
Zatęskniłam jednak za tartą, która kojarzy się głównie z kruchym pszenicznym ciastem. Nie poddałam się pokusie i stworzyłam własny przepis na kruche ciasto jaglano-owsiano-żytnie z dodatkiem ziaren sezamu i kurkumy. Wyszło obłędne. Zapraszam po przepis 🙂
Wegańskie ciasto jaglano- owsiane na tartę

Składniki
2 szklanki maki żytniej,
3/4 szklanki otrębów owsianych,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
2 łyżki ziaren sezamu,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
1/4 łyżeczki soli,
woda.
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie suche składniki.
Dodajemy kaszę jaglaną ugotowana do miękkości, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dodajemy oliwę oraz wodę w takiej ilości, aby zagniatane ciasto nie lepiło się do rąk, było na tyle elastyczne.
Zagniatamy i rozwałkowujemy do pożądanej grubości ciasta.
Wykładamy do formy wysmarowanej uprzednio tłuszczem i podsypanej mąką.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 20 minut.
Tak upieczone ciasto wykładamy ulubionym farszem i ponownie zapiekamy.

Dzięki za przepis, akurat szukałam zdrowego spodu na tartę 🙂
Super , zapisałam <3