Jak jeść tofu: marynowanie

piątek, 14 marca 2014

Mój pierwszy kontakt z tofu nastąpił 10 lat temu, gdy byłam początkującą wegetarianką i w rodzinnym domu musiałam przygotowywać sobie obiady sama. Przyznam, że nie wspominam tego spotkania najlepiej. Nie wiedziałam wtedy jak przygotować tofu, żeby nie smakowało jak papier toaletowy.
Po latach wiem, że tofu będzie smakowało dokładnie tak, jak sobie tego zażyczymy. 
Podstawą w przygotowaniu tofu jest jego odpowiednie zamarynowanie. Trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej (co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem potrawy). Gdy już wiemy jaką potrawę z tofu chcemy upichcić wybieramy odpowiednie zioła i dodatki do marynaty. Przygotowujemy sobie czysty, wyparzony słoik ze szczelną przykrywką no i kostkę tofu. Marynaty, które przygotowuję oparte są na oliwie (rzadziej na oleju) i czosnku. Pozostałe przyprawy dobieram zgodnie z kierunkiem świata z którego reszta dania ma pochodzić.
Poniżej znajdziecie 3 pomysły (w tym 2 wegańskie!) na przygotowanie marynat do tofu:






Marynata czosnkowo-miodowa


Składniki:
1 kostka tofu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki letniej wody,
1 łyżka sosu z soją i imbirem (można zamiast niego użyć zwykłego sosu sojowego),
1 łyżka miodu,
2 ząbki czosnku,
1/2 papryczki chilli,
1 łyżeczka oregano,
1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu.

Przygotowanie:
1) W słoiku dokładnie mieszamy oliwę z wodą i miodem.
2) Jeden ząbek czosnku rozgniatamy przy użyciu noża, a drugi przeciskamy przez praskę i oba dodajemy do marynaty.
3) Dodajemy sos z soją i imbirem lub zwykły sojowy. 
4) Papryczkę chilli kroimy drobno i dodajemy do marynaty razem z pozostałymi przyprawami. ałość dokładnie mieszamy.
5) Dodajemy pokrojone w dowolne kształty (kostka, paski) tofu.
6) Zakręcamy słoik i mieszamy obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie pamiętamy o obracaniu słoika w celu rozprowadzania marynaty, która spłynęła.




Marynata curry do dań kuchni hinduskiej i tajskiej


Składniki:
1 kostka tofu,
2 łyżki oleju,
3 łyżki letniej wody,
1 ząbek czosnku,
kawałek imbiru (ok 1x1 cm),
1/2 papryczki chilli (opcjonalnie),
1/2 łyżeczki dowolnej pasty curry,
1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki ziaren kuminu,
1/4 łyżeczki kurkumy,
sól do smaku.

Przygotowanie:
1) Do słoika wlewamy olej.
2) Czosnek wyciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce i razem z czosnkiem dodajemy do oleju.
3) W wodzie rozpuszczamy trochę soli i dodajemy do oleju.
4) W moździerzu przygotowujemy kolendrę i kumin, rozcierając je dokładnie. Dodajemy pozostałe przyprawy i pokrojoną drobno papryczkę.
5) Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tofu, które uprzednio kroimy w dowolne kształty (kostkę, paski).
6) Zakręcamy słoik i mieszamy obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie pamiętamy o obracaniu słoika w celu rozprowadzania marynaty, która spłynęła.



Marynata do dań kuchni włoskiej


Składniki:
1 kostka tofu,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki letniej wody,
1 łyżka octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka bazylii,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
1) Do słoika wlewamy oliwę i ocet balsamiczny. Dokładnie je mieszamy.
2) W letniej wodzie rozpuszczamy sól i dodajemy do słoika.
3) Czosnek przeciskamy przez praskę.
4) Dodajemy pozostałe przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
5) Pokrojone uprzednio w dowolne kształty tofu (kostkę, paski) dodajemy do marynaty w słoiku.
5) Całość dokładnie mieszamy i dodajemy tofu, które uprzednio kroimy w dowolne kształty (kostkę, paski).
6) Zakręcamy słoik i mieszamy obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie pamiętamy o obracaniu słoika w celu rozprowadzania marynaty, która spłynęła.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. dzień dobry,
    Jak długo takie tofu wytrzyma w lodówce?
    Czy można jakoś przedłużyć termin przydatności,
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne pomysły :) osobiście najbardziej lubię tofu w marynacie indyjskiej: http://roslinnepychotki.blog.pl/marynowane-tofu-pod-plaszczykiem-z-lisci-pora-w-stylu-indyjskim/

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne pomysły :) osobiście najbardziej lubię tofu w marynacie indyjskiej: http://roslinnepychotki.blog.pl/marynowane-tofu-pod-plaszczykiem-z-lisci-pora-w-stylu-indyjskim/

    OdpowiedzUsuń