
Chyba nie muszę kolejny raz rozpisywać się o tym jak bardzo kocham kuchnię azjatycką. To jest oczywiste. W większości przepisów mięso można zastąpić poprzez sery np paneer albo słynne tofu. Tofu wydaje się być postrachem mięsożerców. Prawdą jest, że surowe bardziej przypomina w smaku papier toaletowy niż ser, ale ta cecha daje tak wielkie pole do popisu dla wegetariańskich kucharzy, że potrafią oni nadać tofu odpowiedni smak. Ta nijakość jest zatem zaletą, gdyż wystarczy tofu zamarynować i grillować, żeby było smacznym dodatkiem do sałatki, albo wrzucić je pokrojone w kostkę do sosu i zjeść z makaronem czy ryżem. Możliwości jest co nie miara, trzeba tylko trochę pogimnastykować swój mózg, żeby wpaść na jakiś ciekawy pomysł zastosowania tofu.
Tajskie curry z tofu i masłem orzechowym
Porcja dla 4 osób

Składniki
Przygotowanie

Comments