Szybki obiad: brązowy ryż z mango

poniedziałek, 17 lutego 2014

Nuda na talerzu? Brak pomysłów na szybki obiad? Pędzę z pomocą! 
Dziś propozycja z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, aromatyczny i pożywny ryż z dodatkiem mango. Zapraszam!





Porcja dla 2 osób

Składniki:
1 szklanka brązowego ryżu,
1 łyżeczka oleju (najlepiej kokosowego),
1/2 łyżeczki gorczycy,
1/2 łyżeczki brązowej soczewicy,
1/2 łyżeczki sezamu,
1 łyżeczka migdałów w płatkach,
1 papryczka chili (ususzona),
1/4 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki kurkumy,
1/4 łyżeczki curry,
szczypta asafetydy,
1 dojrzałe mango,
2 łyżeczki wiórek kokosowych,
1 łyżeczka uprzednio namoczonych rodzynek (opcjonalnie),
sól do smaku.


Przygotowanie:
1) Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy.
2) Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3) Przygotowujemy wszystkie składniki, tak żeby móc je szybko dodawać jeden po drugim.
4) Patelnię wstawiamy na średni ogień i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy nasiona gorczycy i pozwalamy, żeby zaczęły "strzelać".
5) Dodajemy soczewicę, sezam i migdały jednocześnie zmniejszając nieco ogień pod patelnią. Smażymy przez chwilę mieszając, do momentu, gdy sezam i migdały się zarumienią. Ważne jest, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, w przeciwnym razie soczewica będzie twarda jak kamień i niezjadliwa.
6) Dodajemy papryczkę chili i smażymy przez 15 sekund.
7) Dodajemy imbir, kurkumę i curry oraz szczyptę asafetydy. Całość mieszamy.
8) Od razu dodajemy mango i solimy. Jeśli mango jest mało soczyste, można dodać odrobinę wody, żeby przyprawy się nie przypaliły. Gotujemy przez 2 minuty.
9) Dodajemy wiórki kokosowe i rodzynki i mieszamy.
10) Na koniec wrzucamy odcedzony ryż i delikatnie mieszamy, aż ryż zabarwi się na żółto od kukrumy.
11) Podgrzewamy do momentu, aż ryż będzie ciepły.

Smacznego!

Weganizm w służbie żołądkowi



No Comments Yet, Leave Yours!