Placki z kiszonej kapusty z orzechami

poniedziałek, 24 lutego 2014

O wyższości kiszonej kapusty nad tą kwaszona pisałam o tu, więc wracać do tego nie będę, ale chciałabym Wam pokazać, że kapusta kiszona to nie tylko bigos, kapuśniak czy surówka. Z kiszonej kapusty można przyrządzić również placki, czy jak kto woli kotleciki. Nie będzie to trudne zadanie, wystarczy kilka składników i gotowe!




Składniki:
około 200 g kiszonej kapusty,
1 jajko,
1 szklanka wody,
1/2 szklanka mąki żytniej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
pół pęczka pietruszki,
1 łyżka świeżego lub suszonego koperku,
3 łyżki drobno posiekanych orzechów np laskowych,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
1) Kapustę kiszoną kroimy w trzycentymetrowe paski i wrzucamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotującej się kapusty można dodać liścia laurowego lub ziela angielskiego.
2) W misce mieszamy przy użyciu miksera mąkę z jajkiem i wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję jak na naleśniki.
3) Ugotowaną kapustę odcedzamy na sitku. Po ocieknięciu dodajemy do ciasta.
4) Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do masy razem z orzechami. 
5) Całość doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.
6) Placki można smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, lub smarując ją odrobiną tłuszczu. 

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. hmm...chyba mam kiszoną w lodówce:D

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre te placuszki? nie rozpadały się przy smażeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby się rozpadły to nie byłoby zdjęć! A przepisów niesmacznych u mnie po prostu nie ma. Byłoby to nie fair wobec czytelników, żeby publikować przepisy na coś, co jest niesmaczne, albo niemożliwe do wykonania.

      Usuń
  3. Można pominąć jajko? Lub czym można je zastąpić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, ja korzystam z tej tabelki :) http://4.bp.blogspot.com/-pB3LcdAQ90I/TxwSkfQEyuI/AAAAAAAAAc4/JNnKCcnm5zk/s1600/vegan-baking.jpg

      A placki bardzo ciekawe, nie potrafię wyobrazić sobie smaku i konsystencji więc muszę je zrobic! :)

      Usuń
    2. Myślę, że do tych konkretnych placków najbardziej zamiast jaja nada się siemię lniane zalane wrzątiem. Powstanie kleik, który jest świetnym lepiszczem :)

      Usuń