Krem z pieczonej marchwi z rozmarynem

środa, 12 lutego 2014

Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu i ciągłe przemęczenie. Dzieje się u mnie dużo i obawiam się, że nie dam rady dodawać na bloga nowych przepisów tak często, jak miało to miejsce w ostatnim miesiącu. Bardzo chciałabym mieć więcej czasu na prowadzenie bloga, ale niestety praca zajmuje mi sporo czasu i pochłania całą masę energii, jaką w sobie mam, wykańczając mnie do tego stopnia, że nie mam najmniejszej ochoty włączać komputera po przyjściu do domu. Dlatego drodzy czytelnicy nie miejcie mi tego za złe, że poświęcam mniej czasu na przygotowanie przepisów.

Wracając do gotowania, dziś na stole króluje marchewka. Warzywo, które przed setkami lat trafiło do Europy z Azji zawiera karoten czyli prowitaminę A, wpływającą pozytywnie na skórę, paznokcie, włosy oraz wzrok. Już 100 gram dziennie wystarczy, żeby zapewnić organizmowi dzienna dawkę tej witaminy.  Oprócz tego marchew zawiera witaminę B1, B2, PP, KK oraz minerały takie jak żelazo, wapń czy potas. Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii. Samo zdrowie!

Dlatego też marchewka to moje ulubione warzywo. Wiadomo - najlepsza jest surowa, ale uwielbiam też gotowaną i pieczoną! Kto by pomyślał, że pieczone warzywa mogą być tak dobre i smakować zupełnie inaczej od tych gotowanych! 
Zapraszam Was na przygodę z zupą z pieczonej marchwi z dodatkiem awokado i rozmarynu.




Składniki:
800g marchwii,
1 dojrzałe awokado,
0,7 l bulionu warzywnego,
gałązka świeżego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2) Marchewkę obieramy i myjemy, a następnie osuszamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można marchewkę posmarować odrobiną tłuszczu (np oleju kokosowego), żeby za bardzo nie wyschła, ale nie jest to zabieg konieczny.
3) Pieczemy przez około 30 minut.
4) Zagotowujemy bulion i wrzucamy upieczoną marchew. Gotujemy przez 5 minut.
5) Dodajemy awokado i rozmaryn i całość blendujemy na gładka masę. 
6) Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Smacznego!

Na potrzeby akcji Tani i syty obiad dla dwóch obiad podaję przybliżone koszty składników:
1 kg marchwi - 3zł
1 awokado - 3zł
pęczek rozmarynu - 2 zł.
Całkowity koszt dania: 8zł


Olimpijskie gotowanie Tani i syty obiad dla dwóch osób!
Weganizm w służbie żołądkowi
Organizator: awodwanrazc

1 komentarz:

  1. To musi być dobre. Ciekawy przepis, ładne zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń