• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Dietetyczne Pyszności

Krem z pieczonej marchwi z rozmarynem

Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu i ciągłe przemęczenie. Dzieje się u mnie dużo i obawiam się, że nie dam rady dodawać na bloga nowych przepisów tak często, jak miało to miejsce w ostatnim miesiącu. Bardzo chciałabym mieć więcej czasu na prowadzenie bloga, ale niestety praca zajmuje mi sporo czasu i pochłania całą masę energii, jaką w sobie mam, wykańczając mnie do tego stopnia, że nie mam najmniejszej ochoty włączać komputera po przyjściu do domu. Dlatego drodzy czytelnicy nie miejcie mi tego za złe, że poświęcam mniej czasu na przygotowanie przepisów.

Wracając do gotowania, dziś na stole króluje marchewka. Warzywo, które przed setkami lat trafiło do Europy z Azji zawiera karoten czyli prowitaminę A, wpływającą pozytywnie na skórę, paznokcie, włosy oraz wzrok. Już 100 gram dziennie wystarczy, żeby zapewnić organizmowi dzienna dawkę tej witaminy.  Oprócz tego marchew zawiera witaminę B1, B2, PP, KK oraz minerały takie jak żelazo, wapń czy potas. Do tego jest lekkostrawna i ma niewiele kalorii. Samo zdrowie!

Dlatego też marchewka to moje ulubione warzywo. Wiadomo – najlepsza jest surowa, ale uwielbiam też gotowaną i pieczoną! Kto by pomyślał, że pieczone warzywa mogą być tak dobre i smakować zupełnie inaczej od tych gotowanych!
Zapraszam Was na przygodę z zupą z pieczonej marchwi z dodatkiem awokado i rozmarynu.

1

Krem z pieczonej marchwi z rozmarynem

Składniki

800g marchwi,
1 dojrzałe awokado,
0,7 l bulionu warzywnego,
gałązka świeżego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego),
sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Marchewkę obieramy i myjemy, a następnie osuszamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można marchewkę posmarować odrobiną tłuszczu (np oleju kokosowego), żeby za bardzo nie wyschła, ale nie jest to zabieg konieczny.
Pieczemy przez około 30 minut.
Zagotowujemy bulion i wrzucamy upieczoną marchew. Gotujemy przez 5 minut.
Dodajemy awokado i rozmaryn i całość blendujemy na gładka masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. AP ACCORDO says

    2014-02-22 at 13:56

    To musi być dobre. Ciekawy przepis, ładne zdjęcia. Gratulacje.

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka