
Przypominacie sobie zapewne ostatni wpis, w którym to pisałam jak w bardzo prosty sposób przygotować samemu ser paneer. Ser ten jest świetnym dodatkiem kuchni wegetariańskiej i sprawdza się przede wszystkim we wszelkiego rodzaju potrawkach, kormach i curry. Dziś pokażę Wam jak taką potrawkę można przygotować. Do przygotowania tego dania użyłam zawekowanych pomidorów które latem przygotowałam specjalnie na zimę. Są to pomidory z dodatkiem imbiru i cynamonu, które po otwarciu słoika pięknie pachną latem, a jednocześnie rozgrzewają.
ok 100 g sera paneer, Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka, ser paneer w kostkę. Daktyle namaczamy i następnie kroimy na mniejsze części. Danie można podawać z chlebkiem naan lub ryżem.Potrawka indyjska z serem paneer
Składniki
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
3/4 czerwonej cebuli (lub 1 mała),
1/4 białej cebuli,
1/2 słoiczka pomidorów (ok 150 g wraz z zalewą)
kilka daktyli,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki jogurtu,
3 łyżki śmietany (12 lub 18 %),
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypta mielonej kozieradki i liści kolendry,
sól i pieprz.Przygotowanie
Cebulę podsmażamy na łyżce oleju na teflonowej patelni, następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Podsmażone warzywa zalewamy szklanką wody, przykrywamy zmniejszając jednocześnie płomień i dusimy przez 10 minut.
Dodajemy namoczone i pokrojone daktyle oraz pomidory. Jeśli nie macie takich pomidorów dodajcie szczyptę cynamonu i odrobinę imbiru (może być świeży).
Dodajemy pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy przez kolejne 10 minut.
W małej miseczce bądź kubku mieszamy dokładnie jogurt ze śmietaną i dodajemy kilka łyżek sosu, który już powstał na patelni i całość dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy powstały sos wlewamy do warzyw i mieszamy.
Na koniec dodajemy ser paneer.Uwagi
A pomidory z puszki mogą być?
Jak najbardziej 🙂 Mogą być też świeże, ale to w sezonie letnim.
wygląda bardzo pysznie!