Indyjska potrawka z serem paneer

poniedziałek, 3 lutego 2014

Przypominacie sobie zapewne ostatni wpis, w którym to pisałam jak w bardzo prosty sposób przygotować samemu ser paneer. Ser ten jest świetnym dodatkiem kuchni wegetariańskiej i sprawdza się przede wszystkim we wszelkiego rodzaju potrawkach, kormach i curry. Dziś pokażę Wam jak taką potrawkę można przygotować. Do przygotowania tego dania użyłam zawekowanych pomidorów które latem przygotowałam specjalnie na zimę. Są to pomidory z dodatkiem imbiru i cynamonu, które po otwarciu słoika pięknie pachną latem, a jednocześnie rozgrzewają.

Składniki:
ok 100 g sera paneer, 
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
3/4 czerwonej cebuli (lub 1 mała),
1/4 białej cebuli,
1/2 słoiczka pomidorów (ok 150 g wraz z zalewą)
kilka daktyli,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki jogurtu,
3 łyżki śmietany (12 lub 18 %),
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypta mielonej kozieradki i liści kolendry,
sól i pieprz.






Przygotowanie:
1) Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka, ser paneer w kostkę. Daktyle namaczamy i następnie kroimy na mniejsze części.
2) Cebulę podsmażamy na łyżce oleju na teflonowej patelni, następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Podsmażone warzywa zalewamy szklanką wody, przykrywamy zmniejszając jednocześnie płomień i dusimy przez 10 minut.
3) Dodajemy namoczone i pokrojone daktyle oraz pomidory. Jeśli nie macie takich pomidorów dodajcie szczyptę cynamonu i odrobinę imbiru (może być świeży). 
4) Dodajemy pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
5) Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy przez kolejne 10 minut.
6) W małej miseczce bądź kubku mieszamy dokładnie jogurt ze śmietaną  i dodajemy kilka łyżek sosu, który już powstał na patelni i całość dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy powstały sos wlewamy do warzyw i mieszamy.
7) Na koniec dodajemy ser paneer.

Danie można podawać z chlebkiem naan lub ryżem.

Smacznego!




W Nowy Rok z Superfoods


3 komentarze:

  1. A pomidory z puszki mogą być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Mogą być też świeże, ale to w sezonie letnim.

      Usuń