• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Curry

Indyjska potrawka z serem paneer

Przypominacie sobie zapewne ostatni wpis, w którym to pisałam jak w bardzo prosty sposób przygotować samemu ser paneer. Ser ten jest świetnym dodatkiem kuchni wegetariańskiej i sprawdza się przede wszystkim we wszelkiego rodzaju potrawkach, kormach i curry. Dziś pokażę Wam jak taką potrawkę można przygotować. Do przygotowania tego dania użyłam zawekowanych pomidorów które latem przygotowałam specjalnie na zimę. Są to pomidory z dodatkiem imbiru i cynamonu, które po otwarciu słoika pięknie pachną latem, a jednocześnie rozgrzewają.

 

1

 

Potrawka indyjska z serem paneer

Składniki

ok 100 g sera paneer, 
2 marchewki,
1 czerwona papryka,
3/4 czerwonej cebuli (lub 1 mała),
1/4 białej cebuli,
1/2 słoiczka pomidorów (ok 150 g wraz z zalewą)
kilka daktyli,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki jogurtu,
3 łyżki śmietany (12 lub 18 %),
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1/4 łyżeczki kurkumy,
szczypta mielonej kozieradki i liści kolendry,
sól i pieprz.

Przygotowanie

Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka, ser paneer w kostkę. Daktyle namaczamy i następnie kroimy na mniejsze części.
Cebulę podsmażamy na łyżce oleju na teflonowej patelni, następnie dodajemy marchewkę i paprykę. Podsmażone warzywa zalewamy szklanką wody, przykrywamy zmniejszając jednocześnie płomień i dusimy przez 10 minut.
Dodajemy namoczone i pokrojone daktyle oraz pomidory. Jeśli nie macie takich pomidorów dodajcie szczyptę cynamonu i odrobinę imbiru (może być świeży).
Dodajemy pastę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy.
Dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy przez kolejne 10 minut.
W małej miseczce bądź kubku mieszamy dokładnie jogurt ze śmietaną  i dodajemy kilka łyżek sosu, który już powstał na patelni i całość dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy powstały sos wlewamy do warzyw i mieszamy.
Na koniec dodajemy ser paneer.

Uwagi

Danie można podawać z chlebkiem naan lub ryżem.

2

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Ervisha says

    2014-02-03 at 11:09

    A pomidory z puszki mogą być?

    Odpowiedz
  2. Alexa says

    2014-02-03 at 11:14

    Jak najbardziej 🙂 Mogą być też świeże, ale to w sezonie letnim.

    Odpowiedz
  3. Kulinarne Inspiracje says

    2014-02-03 at 13:48

    wygląda bardzo pysznie!

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka