• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Babeczki

Wegańskie babeczki daktylowe

Pisałam już, że ciasta nie są moją mocną stroną: zakalce, przypalenia czy nieregularne kształty stały się moją zmorą, na tyle, że przepisy na pieczone słodkości zniknęły na jakiś czas z mojego bloga. Na szczęście parę lekcji pieczenia ciast od mojej mamy, podczas przygotowania świątecznych wypieków, zrobiło swoje i w końcu upiekłam pyszne daktylowe babeczki zainspirowane tym ciastem daktylowym. Chrupiące z zewnątrz a wybornie delikatne w środku, zniknęły prawie tak szybko jak się pojawiły.

Babeczki daktylowe

Składniki

1 szklanka kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy mielonej),
1 szklanka wody,
1 szklanka pokrojonych suszonych daktyli,
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
2 goździki,
szczypta gałki muszkatołowej,
1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

W garnku łączymy wszystkie mokre składniki, dodając do nich cukier, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy i dodajemy daktyle. Całość zagotowujemy mieszając. Gdy wywar zacznie wrzeć w całej objętości odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy przez sito (ewentualne otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucamy z powrotem do miski). Dodajemy proszek do pieczenia i sodę.
Gdy masa w garnku całkowicie ostygnie, wyławiamy goździki, wlewamy roztwór do mąki i dokładnie mieszamy, dodajemy także migdały. Powstała masa będzie dość lepka (całkiem jak piernik). Przekładamy ją do foremek papierowych lub silikonowych wypełniając foremki do 3/4 wysokości.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w opcji „góra-dół” i pieczemy tak przez 30 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej jest sprawdzić czy babeczki patyczkiem – powinien być suchy!



Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Kulinarne Inspiracje says

    2014-01-26 at 11:16

    piękny talerzyk 🙂

    Odpowiedz
  2. Ervisha says

    2014-01-26 at 11:31

    Ja sie boje ciast weganskich… bananowy chlebek to był zakalec 🙁

    Odpowiedz
  3. Alexa says

    2014-01-26 at 12:30

    Nie poddawaj się! Wegańskie ciasta trzeba po prostu dłużej wypiekać, niestety z racji tego, że nie ma w nich jajek trzeba ciasto 'zlepiać' innymi, cięższymi składnikami, które dodatkowo są jeszcze bardziej 'mokre' stąd potrzeba dłuższego pieczenia, najlepiej w temperaturze nieprzekraczającej 180 stopni (inaczej ciasto z wierzchu sie przypali a w środku będzie mokre)

    Odpowiedz
  4. Avka says

    2014-01-26 at 12:40

    A ja z kolei mogę piec słodkości z zamkniętymi oczami, co innego jeśli chodzi o wymyślanie wytrawnych rzeczy. 😉
    Widzę, że babeczki nie są w 100% na białej mące, więc chętnie wypróbuję przepis.

    Odpowiedz

Instagram

  • Znów poniedziałek. U nas za oknem, jak na złość, piękne słońce i niebieskie niebo ☀️☀️ Na pocieszenie w pudełku śniadaniowym czeka pyszna sałatka ze szpinakiem, malinami, słonecznikiem i suszonymi pomidorami 🌿🥗
#zielenina #dopracy #sałatka #roślinne #zdrowe #zdrowejedzenie #greens #healthyfood #healthylifestyle #diet #dieta #plantbased #plantpower #vegan #vegetarian #veganfood #food #foodie #foodphotography #blogger #pełnalodówkablog
  • W oczekiwaniu na gości. 100% wegetariańskie przekąski na karnawałowe imprezy 🎉🥳🌿
#party #impreza #partyfood #food #vege #vegetarian #veggie #plantbased #fingerfood #foodie #foodporn #foodphotography #sobota #saturday #instafood
  • Pierniczki, kawka i do roboty! 👩🏼‍💻 Praca sama się nie zrobi. Już za chwilę weekend. Tymczasem dobrego czwartku ☺️🌸
#pierniczki #kawa #kawka #coffee #coffeetime #coffeeholic #coffeeaddict #gingerbread #work #atwork #lifestyle #blogger #foodblogger #thursday #instagood #instafood #food #foodie #vegetarian #plantbased
  • Bardzo lubię te kolaże z Waszymi ulubionymi postami. Dzięki, że jesteście ☺️😘🌸
#bestnine2018 #bestnine #foodphotography #foodie #foodporn #food #foodblog #jedzenie #zdrowejedzenie #kulinaria #gotowanie #pełnalodówka #pełnalodówkablog #photo #instagood #instagram
  • Śnieg na Święta w Szczecinie to rzadkość, ale w tym roku się udało i padał ❄️❄️🌨
#letitsnow #śnieg #padaśniegpadaśnieg #padaśnieg #❄️ #snow #snowing #christmas #street #night #mood

Follow Me!

Durszlak.pl Przepisy kulinarne

Copyright 2019 Pełna Lodówka