Szybki Obiad : Tortilla

czwartek, 16 stycznia 2014

Ostatnio usłyszałam taką opinię, że dobra tortilla może być tylko z kurczakiem. Nic bardziej mylnego! Żeby tortilla była dobra ważne są wszystkie składniki: od sosu przez warzywa po sam placek.  Najlepiej, żeby placek na tortillę był zrobiony samodzielnie, ale to bywa niestety kłopotliwe, zwłaszcza, gdy mamy ochotę na szybki obiad, bez zbędnego kombinowania. Wtedy łapiemy tortillę kupną (czytajcie skład, bo może się okazać, że więcej tam chemii niż mąki) i puszczamy wodze fantazji wybierając składniki z lodówki.


Składniki:
1 razowy placek na tortillę,
łyżka pasty z czerwonej fasoli z kakao,
kilka plasterków papryczki jalapeno,
2 plastry pomidora,
po jednym kawałku żółtej i czerwonej papryki, 
garść postrzępionej sałaty lub mixu sałat,
sos salsa.


Przygotowanie:
Placek podgrzewamy w opiekaczu, pilnujemy, żeby nie stwardniał zbyt, bo nie uda się wtedy zawinąć tortilli i się dosłownie połamie. Następnie przekładamy placek na kawałek folii aluminiowej lub bezpośrednio na deskę, smarujemy pastą z czerwonej fasoli, układamy warstwami warzywa i zawijamy. Można sobie pomóc folią aluminiową, wtedy farsz nie będzie wypadał ze środka.
Gotową tortillę można jeść od razu lub jeszcze przez chwilę podgrzać w opiekaczu.


Smaczengo!

No Comments Yet, Leave Yours!