Prosty domowy chlebek naan

środa, 29 stycznia 2014

Uwielbiam kuchnię azjatycką, gdy tylko mam okazję poszukuję nowych przepisów z Indii, Chin, Tajlandii czy Wietnamu. Moje ulubione przepisy to wciąż te pochodzące z Półwyspu Indyjskiego - aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Podawane na thali razem z chutneyami, sosami, ryżem i wszelkiego rodzaju podpłomykami i chlebkami np naan. Przepisy na niektóre dania kuchni hinduskiej takie jak korma czy daal już się na blogu pojawiały, natomiast dziś przygotowałam dla Was przepis na proste chlebki naan. Pieczywo to jest popularne zarówno w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu czy Iranie (skąd najprawdopodobniej się wywodzi). Tradycyjnie wypieka się je w piecach tandoor. W moim przepisie potrzebna Wam będzie do tego celu patelnia teflonowa i przeźroczysta pokrywka.





Składniki:
1 szklanka mąki razowej mąki żytniej,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
1/2 małej kostki drożdży,
1/2 szklanki jogurtu,
1 łyżeczka cukru,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
rozpuszczone masło lub oliwa z oliwek (do smarowania chlebków).




Przygotowanie:
W naczyniu przygotowujemy zaczyn drożdżowy mieszając ciepłe (nie może być gorące!)  mleko razem z cukrem i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, tak, żeby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki razem z jogurtem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania ciasta jak na pizzę czyli takiego, które nie będzie się bardzo lepiło do palców, ma być gładkie i dać się swobodnie formować. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Można również odstawić je na noc do lodówki i użyć nazajutrz.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego kule, a następnie placki. Osobiście wolę mniejsze kawałki, takie wielkości dłoni niż wielkie placki wielkości talerza.
Rozgrzewamy patelnię, gdy będzie ciepła układamy na niej placek posmarowany z obu stron masłem lub oliwą z oliwek (wystarczy nanieść niewielką ilość tłuszczu za pomocą silikonowego pędzelka). Smażymy przez około 1 minutę (lub do momentu, gdy zaczną pojawiać się "bąble") Następnie przewracamy placek na drugą stronę i smażymy przez 1-2 minuty. Upieczone naan można układać na ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują na ciepło podane od razu po przyrządzeniu, ale spokojnie można je przechowywać w pudełeczku  do 2 dni.




Smacznego!





2 komentarze:

  1. uwielbiam go! smakuje mi chyba najbardziej z całej kuchni arabskiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A po co tu proszek do pieczenia razem z drożdżami i sodą? Tego się nie łączy, robiłam już taki chlebek ale na samych drozdżach :/

    OdpowiedzUsuń