Papryki faszerowane na ostro

czwartek, 9 stycznia 2014

Kubańskie rytmy płyną z głośników, papryki z meksykańskim farszem na talerzu, dobre samopoczucie, tylko lata za oknem brakuje... zimy z resztą też. O tej bliżej nieokreślonej porze roku, gdy za oknem pada deszcz, jest +10 stopni, nie wiadomo czy to jesień czy już może wiosna, odrobina egzotyki rodem z Ameryki Środkowej może poprawić nastrój. Dlatego zapraszam na faszerrrowane paprrryki.



Składniki:
2-3 dowolnego koloru papryki,
2 świeże pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów,
1 czerwona cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli,
1/2 szklanki ugotowanego ryżu lub czerwonej soczewicy (kto co lubi),
1/2 papryczki chili,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
1/4 łyżeczki mielonego kminku,
garść startego na tarce żółtego sera do posypania (opcjonalnie),
olej (najlepiej kukurydziany),
sól do smaku.


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć gniazda nasienne ze środka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut, tak aby zmiękły.
W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub pół puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Jeśli świeże pomidorowy nie są zbyt soczyste można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego do smaku. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić przez około 10 minut.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Całość zamieszać. 
Dodać soczewicę/ryż oraz czerwoną fasolę. Całość wymieszać i gotować przez 5 minut. Ważne jest, aby farsz był dość gęsty i nie wylewał się z papryk, dlatego w razie potrzeby odparować jeszcze farsz.

Papryki wyciągnąć z piekarnika, nałożyć do nich farsz, posypać żółtym serem (opcjonalnie) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-25 minut (zależy od gustu, im dłużej papryki będą się zapiekały, tym bardziej miękkie, wręcz rozpływające się, staną).

Podawać z ryżem, sosem z gęstej śmietany z limonką lub z czipsami z tortilli.

Smacznego!

No Comments Yet, Leave Yours!