Idealna zupa na mrozy z ciecierzycą i pomidorami

środa, 22 stycznia 2014

Zimowe zupy to moje ulubione zupy. Gęste, sycące, rozgrzewające, wręcz przeładowane składnikami, nigdy nie nudne. Jedną z takich zup jest zupa z ciecierzycy z pomidorami i ziołami. Bardzo prosta w przygotowaniu. Porcja na jeden obiad dla 2 osób.



Składniki:
200g ciecierzycy,
puszka krojonych pomidorów, 
2 ząbki czosnku,
kilka czarnych oliwek,
1/2 pęczku natki pietruszki,
1/2 łyżeczki lubczyku,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na noc do nasiąknięcia.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, przepłukać i przełożyć do garnka, następnie zalać litrem wody i zagotować. Gotować przez 20 minut, po czym dodać pomidory z puszki i całość gotować przez 5 minut. Następnie dodać pokrojone w plastry oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Całość gotować przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodać pokrojoną pietruszkę. 
Smacznego!

 
Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa


4 komentarze:

  1. Az chce sie zmarznac, zeby pozniej tak sie ogrzac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak ja też uwielbiam zupy, są najlepsze na chłody,
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest mój pierwszy przepis w tej akcji, więc kolejne powitanie jest zbyteczne ;)

      Usuń