Gęsta zupa pomidorowa

piątek, 24 stycznia 2014

Zimowych zup ciąg dalszy. Wczoraj spędziłam dzień z siostrą i naszym nowym członkiem rodziny - koniem Alexusem. Większego łasucha, to dawno nie widziałam, nawet wśród amatorów moich popisowych dań :) Jednak czas spędzony na mrozie zrobił swoje i wróciłam do domu pragnąc zjeść zupę pomidorową. Taka właśnie szybko upichciłam, a przepis przedstawiam Wam poniżej.



Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
pół szklanki makaronu w kształcie ryżu,
łyżka oliwy truflowej (może być też zwykła),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
pół dużej cebuli,
pół łyżeczki bazylii,
pół łyżeczki oregano,
pół łyżeczki lubczyku,
1/4 łyżeczki rozmarynu,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę. Na dnie garnka, w którym przygotujemy zupę rozgrzewamy oliwę i wyrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie zalewamy kubkiem wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Dorzucamy pomidory wraz z zalewą, przeciskamy czosnek przez prask i dodatkowo dolewamy 1,5 litra wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 8 minut. Po tym czasie wsypujemy makaron, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy zioła i doprawiamy do smaku dodając koncentratu, soli i pieprzu. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna można dodać łyżeczkę cukru.

Smacznego!






No Comments Yet, Leave Yours!