Dietetyczne placki marchwekowe z kolendrą

niedziela, 5 stycznia 2014

Pomysł na smaczny, niesztampowy obiad? Bardzo proszę! Oto przepis na pyszne placki marchewkowe z cukinią i kolendrą. Można je podać z dowolnymi dodatkami, mogą to być kasza, ryż, makaron czy ziemniaki, ze wszystkim będą smakowały tak samo dobrze. Można je smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.


Składniki:
6 marchewek,
1 cukinia,
2 łyżki drobno pokrojonej świeżej kolendry (ewentualnie łyżka suszonej),
1 jajko,
1 łyżka mąki,
sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
Marchewki ugotować na parze i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem z cukinią. (Jeżeli chcemy, żeby ten obiad był przygotowany 'na szybko', to można ominąć gotowanie na parze (sprawdziłam i placki są równie smaczne). Dodać kolendrę.
Jajko roztrzepać i dodać do masy warzywnej. Całość wymieszać i dodać mąkę. Jeśli masa będzie zbyt lejąca się można dodać więcej mąki, ale nie jest to konieczne, gdyż na patelni całość powinna się ładnie ściąć.  Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu lub na odrobinie oliwy.
Placki podałam z makaronem z pomidorami.



No Comments Yet, Leave Yours!