Wielokolorowa sałatka z rukolą, fetą i granatem

czwartek, 12 grudnia 2013

Kto powiedział, że gdy za oknem jest szaro i buro tak musi być i na talerzu? Kto powiedział, że sałatki są dobre tylko na lato? Ja uwielbiam sałatki o każdej porze roku! Dlatego dziś przepis na wielokolorową sałatkę m.in z fetą i granatem.



Składniki:
1 szklanka razowego makaronu (np świderki),
1 mała czerwona cebula,
1/2 kostki fety,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 żółtej papryki,
1/2 ugotowanego na parze brokuła (około 150g),
1/2 owocu granata,
8 małych korniszonów,
4 plastry ananasa,
2 garści rukoli.


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, dokładnie odcedzamy i studzimy. Brokuła gotujemy na parze i również odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę, korniszony i ananasa kroimy na mniejsze części; cebulę piórkujemy. Składniki przekładamy do miski: na dno makaron, na to kolejno warzywa, cebula, ananas, rukola, feta i granat.
Podajemy z sosem vinairgrette, kremem balsamicznym lub jemy bez dodatków :)
Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. pyszne połączenie! granat w sałatkach - jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio trochę zwariowałam z granatem i dodaję go do każdej możliwej sałatki.

      Usuń
  2. jeeej ;) super ta sałatka <3 kolorystyczny majstersztyk! dziękuję za wpis do akcji Babski Wieczór!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się dodać jeszcze jakiś przepis do akcji nim ta się skończy :)

      Usuń
  3. Piękna, taka barwna. Granat robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń