WegeBurgery z karmelizowanymi na słono szaronami

wtorek, 3 grudnia 2013

Odkąd przestałam jeść mięso zaczęłam jadać burgery. Nawet jako mięsożerca w ciągu roku nie zjadałam tylu burgerów co teraz w miesiąc. Poznałam na nowo smak ciecierzycy i przestałam wszystko masowo smażyć, coraz częściej piekąc obiady w piekarniku. 
Jak już pewnie zdążyliście zauważyć uwielbiam nietypowe połączenia smakowe i takie wykorzystuję w swojej kuchni bardzo często. Przykładem jest dzisiejszy przepis i połączenie słodkiego smaku karmelizowanego szarona (zwanego również owocem kaki) z warzywami w bułce. 
W tym przepisie ciasta na burgery wychodzi dość sporo i jeśli nie spodziewamy się na obiedzie gości ciasto możemy zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto może się niestety rozpadać, ale sytuację uratuje dodanie jednego jajka i odrobiny mąki.



Składniki:

WegeBurgery (porcja na ok 12 dużych burgerów):

1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
1/2 szklanki kaszy jaglanej (po ugotowaniu wyjdzie jej ok 1 i 1/2 szklanki),
1/2 szklanki prażonego sezamu,
1/2 szklanki prażonego słonecznika,
1 duża marchew,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki,
2 łyżki siemienia lnianego,
1 - 2 łyżki mąki,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1/2 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki ostrej papryki,
sól.

Karmelizowane szarony (porcja dla 2 osób):

2 plastry szarona o grubości ok 1 cm,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
1/2 łyżeczki soli,

Dodatki do burgerów (dla 2 osób):

2 bułki (w moim wypadku półbagietki, bo akurat innych nie było w sklepie xD)
sałata lodowa,
kilka korniszonów,
czerwona cebula,
prażona cebulka,
musztarda,
amerykański sos barbecue.

Przygotowanie:

Ciecierzycę i kaszę jaglaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić i poczekać, aż trochę ostygnie. 
Siemię lniane zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić na chwilę.
Ciecierzycę zblendować, a następnie wraz z kaszą jaglaną przełożyć do miski. 
Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do masy. 
Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie lepi się zbyt dobrze należy dodać więcej oliwy i mąki.
Uformować kotleciki i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika (opcja grzania "góra-dół") i piec przez 30 minut.




W międzyczasie na teflonowej patelni rozpuścić cukier i dodać sól, a następnie położyć szarony i podgrzewać po 2-3 minuty z każdej strony.

Na 3 minuty przed końcem pieczenia burgerów, do piekarnika włożyć bułki i podpiec, tak aby były chrupiące. Wyjąć je z piekarnika razem z burgerami, przekroić (można posmarować dowolnym sosem np barbecue lub musztardą i keczupem), dodać szarony i dowolne warzywa.



Smaczengo!
 





3 komentarze:

  1. takie burgery są przenajlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak zdrowo... z chęcią bym spróbowała jak smakuje taki wgeburger?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względy na ciecierzycę ma charakterystyczny dla ciecierzycy orzechowy posmak, kolendra i imbir nadają mu lekko egzotycznego smaku. Dla mnie to na prawdę świetna alternatywa dla zwykłego kotleta, zwłaszcza, że nawet gdy się go upiecze nie jest twardy i suchy, a chrupiący z zewnątrz a w środku - w sam raz :)

      Usuń