Szybki Obiad: tortelloni z dynią podane z kremowym sosem z pomidorów i ricotty

wtorek, 10 grudnia 2013

Doskonale zdaję sobie sprawę, że żeby przygotować dobry, smaczny i zdrowy obiad często trzeba mieć chwilę wolnego. Nie jest łatwo ugotować skomplikowane danie gdy właśnie wróciło się głodnym do domu i to po ciężkim dniu w pracy. Stąd też pomysł, żeby przy użyciu dostępnych produktów (np. garmażeryjnych, mrożonych warzyw itd.) przyrządzić smaczny i co ważne zdrowy obiad w mniej niż 20 minut! Co istotne NIE BĘDĘ korzystać tu z ŻADNYCH dań w proszku, uważam, że jest to najgorsze świństwo i po prostu tego nie kupuję, tak więc tych dodatków u mnie nie znajdziecie :)
Do akcji Szybki Obiad postaram się regularnie dodawać przepisy, żeby stworzyć całą listę pomysłów na szybkie, smaczne i zdrowe obiady.





Tortelloni alla zucca, bo tak się nazywają bohaterki dzisiejszego obiadu kupiłam w Lidlu i w ich składzie na prawdę trudno się doszukać sztucznośći, nawet jako jedyną substancję konserwującą w farszu dodano lizozym (naturalnie występuje w białku jaj). Pierożki zostały wyprodukowane we Włoszech, więc nie ma obawy, że to produkt chiński.
Na jedną porcję przygotowałam 1/2 porcji (ok 125g), gotowałam w osolonej wodzie przez 3 minuty.
Całość podałam z sosem pomidorowym z ricottą.

Składniki:
1/2 pomidorów z puszki (same pomidory, bez zalewy),
2 łyżki ricotty,
oregano, tymianek, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Do rondla wrzucamy pomidory, zagotowujemy, dodajemy ricottę i wszystko dokładnie mieszamy. dodajemy przyprawy, gotujemy przez 2 minuty. Podajemy z ugotowanymi i odcedzonymi pierożkami :)




Smacznego!


No Comments Yet, Leave Yours!