Świąteczne orzechy z syropem karmelowym, rozmarynem i orientalną przyprawą - garam masala

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wśród świątecznych łasuchów są tacy, którzy zajadają się tylko sałatkami, miłośnicy pasztetów, fani ryb, mięsiw i pieczeni z kaczki, ale także ci, którzy preferują wszelkiego rodzaju przekąski i przegryzki. To właśnie z myślą o tych ostatnich dzisiejszy przepis na świąteczne orzechy z garam masala, syropem karmelowym i rozmarynem. 



Składniki:
300 g dowolnych, niesolonych orzechów (najlepiej mieszanki),
1,5 łyżeczki przyprawy garam masala (niesolonej, najlepiej domowej),
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy z oliwek, 
2 łyżeczki syropu karmelowego,
1,5 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu




Przygotowanie

1) Na rozgrzanej patelni lekko prażyć orzechy przez 3 minuty od czasu do czasu je mieszając.
2) Dodać garam masala i sól i podrzucać orzechy na patelni, tak aby jednolicie się w nich obtoczyły.
3) Dodać oliwę, syrop karmelowy i rozmaryn. Ponownie wymieszać orzechy.
4) Gdy orzechy trochę ściemnieją i staną się gładkie, przełożyć je np. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub od razu do miseczki.

Smacznego!



  


No Comments Yet, Leave Yours!