Pyszne makowe serduszka

poniedziałek, 2 grudnia 2013

I przyszedł grudzień, bez większych zaskoczeń i bez mrozów. Razem z grudniem przyszedł sezon na mak. Na różnych blogach już widziałam wiele wpisów z makowymi wieńcami drożdżowymi, struclami i babkami. U mnie dziś makowe mini serduszka, które najlepiej smakują z konfiturą z mirabelek domowej roboty.



Składniki na 12 małych foremek + 12 większych lub na 1 keksówkę:
200g maku,
100g masła,
3 żółtka,
3 białka,
8 łyżek mąki,
5 łyżek mleka,
4 łyżki cukru waniliowego własnej roboty,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.



Przygotowanie:
Mak sparzyć i dokładnie odcedzić. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia.
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Gdy całość będzie stanowiło jednolitą całość dodać roztopione masło. W następnym kroku dodać mak i całość dokładnie wymieszać.




W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją drewnianą łyżką do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do silikonowych foremek bądź do keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (w przypadku babeczek) lub przez 45-50 minut (ciasto w keksówce)
Smacznego!


2 komentarze:

  1. urocze i nawet mogą zastąpić tradycyjnego makowca. wystarczy dodac kilka rodzynek i gotowe:)

    OdpowiedzUsuń