Mango lassi

niedziela, 29 grudnia 2013

Święta, święta i po świętach... Świąteczne szaleństwo wreszcie za nami. Przyznam się, że niezbyt dobrze zniosłam tegoroczne świętowanie, głównie ze względów ogólnego zmęczenia długimi przygotowaniami: przygotowywaniem masy makowej, pieczeniem makowców według przepisu kuchni staropolskiej oraz sernika wg przepisu mojej babci, robieniem sałatek i dekorowaniem świątecznych potraw. MASAKRA. 
Za to mikołajowie byli bardzo szczodrzy w tym roku,  pomyśleli o"Biorodzinie",  przynosząc nowy, piękny fartuch kuchenny, książki o tematyce kulinarnej, wspaniały żeliwny garnek i ceramiczny opiekacz. 
Hitem świąt okazał się wegański pasztet z soczewicy z żurawiną, którego niestety nie udało mi się sfotografować, ale może w niedalekiej przyszłości upiekę kolejny i wtedy na blogu z pewnością pojawi się wpis z przepisem :) 
Ponieważ zdaję sobie sprawę, że większość wciąż dojada pozostałości z bożonarodzeniowego stołu, których w końcu szkoda wyrzucić, dziś na blogu dodaję przepis na mój ulubiony koktajl - mango lassi. Serwowany jako deser w kuchni azjatyckiej, może stanowić pyszne drugie śniadanie albo podwieczorek w deszczowe dni. Mango lassi można podawać z przyprawami takimi jak kardamon czy szafran. Zazwyczaj staram się przyrządzać ten kremowy koktajl ze świeżego mango, ale zdarzyło mi się również próbować mango z puszki i zdecydowanie polecam to pierwsze.



Składniki:
1 duże, bardzo dojrzałe mango,
1 opakowanie małego, gęstego jogurtu,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
szczypta kardamonu lub nitka szafranu (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki i wrzucamy do belndera razem z jogurtem i mlekiem oraz cukrem. Blendujemy na gładka masę. Jeśli mango jest niedojrzałe (nie jest miękkie, soczyste, wręcz rozpadające się pod lekkim naciskiem) należy dodać więcej cukru, ten koktajl powinien być słodki.
W przypadku użycia mango z puszki, można zamiast cukru dodać zalewę, w której pływają kawałki mango.
Smacznego!



 





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ! A u Ciebie ten koktajl wygląda wyjątkowo kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow ! kolorek bomba ! Zapraszam do akcji tecza smaków 3 :D Kategoria żółta czeka na takie piekności :D http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnością dodaję do akcji :)

      Usuń
  3. Ale mango się zachciało mi ;)

    OdpowiedzUsuń