Kuskus z awokado, granatem i rukolą

czwartek, 19 grudnia 2013

Znów nadszedł ten dzień, w którym czasu i ochoty na gotowanie miałam niewiele. Do wyboru miałam przygotowanie fasolki z puszki albo coś, czego na stole nie gościłam od wakacji czyli kuskus! 


Czym jest kuskus? Kuskus to nic innego jak kasza z pszenicy durum w postaci semoliny (drobne ziarenka). Wywodzi się z północnej Afryki gdzie stanowi podstawę codziennej diety. 
W Europie sprzedaje się kuskus w wersji instant, co oznacza, że jest on uprzednio podgrzany na parze, a następnie wysuszony, dzięki temu możliwe jest ugotowanie go w mniej niż pięć minut (czasem wystarczy tylko zalać go wrzątkiem).

Danie z kuskusem przygotowałam w formie sałatki na zimno, ale kuskus idealnie nadaje się do dań z sosem czy warzywami.


Składniki:
1 szklanka suchego kuskusu,
1,5 szklanki wrzącej wody,
1 małe awokado,
1 mały granat,
4-6 małych ogórków konserwowych,
4 łyżki niesłodzonej kukurydzy z puszki,
garść rukoli,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki do smaku.

Przygotowanie:
Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zazwyczaj na opakowaniu napisane jest, że stosunek kaszy do ilości wody powinien być jak 1:1, ale z praktyki wiem, że wody zazwyczaj potrzeba więcej, bo inaczej kuskus jest twardy. Przyprawiamy.
Awokado kroimy w kostkę, ogórki w plasterki i dodajemy do kaszy, dodajemy również odcedzona kukurydzę.  Dodajemy również umytą i osuszoną wcześniej rukolę, owoce granatu i sok z cytryny. Mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby przyprawiamy.


Smacznego!


No Comments Yet, Leave Yours!