Konfitura z daktyli i pieczonego jabłka z cynamonem do piernika

piątek, 20 grudnia 2013

Nadchodzi dzień pieczenia długodojrzewającego piernika. Ten pieczony w moim domu zawsze rośnie ogromny i pieczemy go w 3 osobnych formach, żeby następnie posmarować je domową konfiturą (zazwyczaj śliwkową) i złączyć w jeden wielki świąteczny piernik, który później osobiście dekoruję.
W tym roku jest duża szansa, że jedna z warstw będzie daktylowa! A to za sprawą konfitury z daktyli i pieczonego jabłka z cynamonem, którą przygotowałam. Taka konfitura nadaje sie nie tylko do piernika, ale sprawdzi się idealnie jako słodkie smarowidło do bułki czy chrupkiego pieczywa. Jest bardzo słodka i dla osób lubiących smaki złamane odrobiną kwaskowatości proponuję dodać sok z połówki limonki lub cytryny. 
Krem daktylowy zapakowany w ładny słoiczek może być także świątecznym prezentem dla niejednej gospodyni. 
Z podanej ilości daktyli można przygotować dwa małe słoiczki konfitury.



Składniki:
200 g suszonych daktyli,
1 małe jabłko (lub pół dużego),
kilka szczypt cynamonu.



Przygotowanie:
Daktyle zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Jeśli jednak najdzie nas ochota na przygotowanie konfitury od razu, można daktyle zalać ciepłą, przegotowana wodą i odstawić na 1 godzinę.
W międzyczasie pieczemy jabłko. Przekrajamy jabłko na pół i  wydłubujemy gniazda. Jabłka posypujemy cynamonem, układamy na papierze do pieczenia (np w keksówce), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut (zależy od wielkości jabłka).
Jabłko powinno puścić sok i być mięciutkie. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Daktyle odsączamy i przekładamy do blendera. Dodajemy ostudzone jabłko i wszystko blendujemy na jednolita masę. 

Powstałą konfiturę-krem możemy zawekować, zapasteryzować i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pieczone jabłko, daktyle - rewelacja. Już wiem, że lubię tą konfiturę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda :)

    Wesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*

    OdpowiedzUsuń