Domowe czipsy z piekarnika idealne na imprezę!

piątek, 13 grudnia 2013

Wszyscy mówią o świętach, ale przecież wielkimi krokami zbliża się  SYLWESTER. Na tej imprezie nie może zabraknąć słonych przekąsek jak krakersy, paluszki, sałatki no i czipsy. A skoro mają być czipsy, to lepiej żeby były domowe i z pieca niż z paczki ze sklepu.
Proponuję zatem dwa przepisy, jeden na szybko, długi z gotowaniem.




Składniki:

3 duże czerwone ziemniaki,
1 łyżka oliwy z oliwek,

Marynaka 1:
wędzona papryka w proszku,
sól i pieprz.

Marynata 2:
domowa przyprawa curry,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni w opcji góra-dół bądź 200 stopni z termoobiegiem.
Przygotowujemy blachę wyłożona papierem do pieczenia.
Oliwę łączymy z przyprawami i dokładnie mieszamy.

Sposób 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry, ważne, żeby miały one jednakową grubość, inaczej potem przy pieczeniu część nam się będzie przypalała podczas gdy reszta będzie potrzebowała jeszcze czasu.
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty.
Bardzo dokładnie odcedzamy, w razie potrzeby wycieramy ziemniaki ręcznikiem papierowym (nie zostawiać na ręczniku, bo papier będzie się przyklejał do ziemniaka)
Na blasze układamy plastry. Ważne jest, żeby plastry się nie nakładały, bo pieczenie nie będzie efektywne.
Każdy plaster pokrywamy cienką warstwą oliwy z przyprawami.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 12-20 minut. Tu uczulam, że czipsy trzeba obserwować, bo wszystko zależy od tego jakiej grubości czipsy uda nam się ukroić.

Oto czipsy wykonane sposobem 1




Sposób 2

Ziemniaki dokładnie myjemy, ale ich nie obieramy.
Kroimy na bardzo cienkie plasterki i tak jak w pierwszym sposobie układamy na blaszce i smarujemy cienko oliwą  i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 -20 minut.


Na zdjęciu poniżej czipsy wykonane sposobem 2.


Czym się różnią czipsy uzyskane pierwszym sposobem od tych ze sposobu drugiego? Czas ich przyrządzenia jest dłuższy, bo ziemniaki trzeba obrać i podgotować, ale osobiście wolę smak tych ze sposobu pierwszego, choć to tylko kwestia gustu.

 

2 komentarze:

  1. domowe chipsy, to mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. znacznie lepsze niż te kupne. i można przyprawić tak jak się lubi ;)

    OdpowiedzUsuń