• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Surówki

Dlaczego warto kupować kapustę kiszoną a nie kwaszoną + przepis

Zastanawialiście się kiedyś nad tym dlaczego raz w sklepie mamy do czynienia z kapustą kiszoną a raz kwaszoną? Albo dlaczego ta kwaszona jest z reguły tańsza od kiszonej? 
Odpowiedź znajdziemy analizując proces produkcji obu rodzajów kapust. 
Kapusta kiszona jest szatkowana, solona a następnie poddawana procesowi fermentacji (stąd też charakterystyczny zapach). Kwaśności kiszonej kapuście nadaje kwas mlekowy, który powstaje przez rozłożenie cukrów zawartych w kapuście przez bakterie fermentacyjne. Ukiszona kapusta zawiera witaminy C i E a także przeciwutleniacze karotenoidy i polifenole. Dodatkowo działa bakterio- i grzybobójczo. Kiszona kapusta jest żółta.

Natomiast kapusta kwaszona kiszeniu nigdy nie została poddana. Po poszatkowaniu kwaszoną kapustę zalewa się octem i słodzi się ją, w celu poprawy jej smaku. Taka kwaszona kapusta nie ma żadnych wartości odżywczych i nie zawiera witamin ani przeciwutleniaczy. Ma jasny kolor, często jest po prostu biała.  Jej wytworzenie trwa dużo krócej i jest tańsze niż w przypadku klasycznej kiszonej kapusty, stąd też jej masowa produkcja i sprzedaż w sklepach. 

W okresie przedświątecznym, gdy zakup kiszonej kapusty jest praktycznie obowiązkiem w każdym domu polecam poświęcić temu zakupowi więcej czasu, przejść się na targ, gdzie kiszoną kapustę  można dostać bez problemu i zapłacić te parę złotych więcej i cieszyć się smakiem prawdziwej kiszonej kapusty.

Na koniec przepis na surówkę z kiszonej kapusty w nieco innej odsłonie: podana z papryką, ogórkiem i… miodem!
Wypróbujcie sami przy najbliższej okazji.


Składniki:
ok 150-200g kiszonej kapusty,
pół ogórka,
pół zielonej papryki,
1 łyżeczka płynnego miodu,
1/2 łyżeczki oliwy (można dać więcej jeśli ktoś lubi),
pieprz kolorowy,
sól.



Przygotowanie:
Kapustę wyciągamy z opakowania i rozdzielamy na pojedyncze nitki i przekładamy ją do miski. Kroimy ogórka i paprykę i dodajemy do kapusty. Miód mieszamy z oliwą, pieprzem i solą i powstałym sosem polewamy surówkę. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. julu$ says

    18 grudnia 2013 at 14:15

    Bardzo fajny blog, dużo ciekawostek i przepisów. Ja nigdy nie zwracałam uwagi na to, jaką kapustę kupuję. A tu proszę, jaka różnica! Postaram się na to zwracać uwagę.
    Dzięki za odwiedziny u mnie! Będę Cię obserwować! 😉

    Odpowiedz
  2. Iwona says

    18 grudnia 2013 at 14:58

    Bardzo ciekawy post! Cieszę się, że tu do Ciebie trafiłam 🙂

    Odpowiedz
  3. Pomysłowy Kucharzyna says

    19 grudnia 2013 at 08:55

    Istotne info 🙂 Każdego dnia się czegoś uczymy.

    Odpowiedz
  4. ola says

    7 stycznia 2014 at 16:58

    najlepiej samemu zrobic 🙂 jakos rok temu odkrylam te roznice, a w zwiazku z tym, ze u mnie tylko ta kwaszona jest dostepna – przestalam ja kupowac, i czasami kisze sobie male ilosci.

    Odpowiedz

Instagram

  • Czapla nad Zalewem
#czapla #ptaki #nadwoda #zalewszczecinski #stettinerhaff #altwarp #naturephotography #nature #birds #spring #photography #photography #pic #picoftheday #insta
  • Bałtyk 🌊
#morze #morzebałtyckie #sea #balticsea #baltic #sunny #landscape #view #photo #photography #landscape_captures #capture #relax #feelslikesummer #spring #nakrótkirękaw #polska
  • Alleluja i do przodu! 🌿🐇
Z czekoladowym tortem jest w życiu lepiej. 🎂🍫
#tortczekoladowy  #🎂 #tort #ciasto #wielkanoc #święta #cake #torte #sweet #easter #celebrate #food #foodporn #foodphotography #foodphoto #instagood #instadaily #instalike #yummy
  • Bezmięsny na wielkanocnym stole 🌱🍴
@bezmiesnymiesny 
#vegan #veganfood #veganfood #veganlifestyle #plantbased #plants #foodporn #foodie #foodpornography #foodphoto #vegetarian #wege #wielkanoc #swieta
  • Sweet potatos salad🌿🥗🍠🌱🍴
#vegan #vgn #plantbased #veganfood #veganfoodshare #veganfoodporn #vegetarian #salad #sweetpotato #spinach #food #foodporn #foodphotography #foodpic #foodie #eat #yum #healthyfood #dinner #diet #zdrowejedzenie #jedzenie #mniam #pelnalodowka

Follow Me!

Durszlak.pl Przepisy kulinarne

Copyright 2018 Pełna Lodówka