
Sezon na buraki trwa! Te pyszne i zdrowe warzywa nie muszą nam się kojarzyć jedynie z barszczem czy surówką.
Składniki:
200 ml bulionu warzywnego,
2-3 ugotowane i pokrojone w kostkę buraki,
450g mrożonego szpinaku,
2 torebki prażonej kaszy gryczanej (ok 200g),
2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojonego,
1 średnia biała cebula pokrojona w kostkę,
1/2 cukinii pokrojonej w kostkę,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
świeży tymianek,
majeranek,
biały pieprz,
sól i pieprz do smaku,
oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
Na dużej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać cukinię i seler i dalej smażyć, nastpnie dodać buraki i ok 50ml bulionu i całość dusić przez około 5 minut, następnie doprawić tymiankiem, majerankiem solą i pieprzem.
Kaszę podgotować przez 2 minuty, odsączyć.
W osobnym rondlu podgrzać szpinak, doprawić go do smaku.
Do warzyw na patelni dodać szpinak, dokładnie całość wymieszać, dodać kaszę i pokrojoną pietruszkę, w razie potrzeby całość jeszcze doprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać pozostały bulion. Zapiekankę można posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy cały bulion odparuje.
Smacznego!
nigdy nie jadłam buraka w zapiekance. ale to musi być pyszne!
♥
Cudowne, zdrowe danie. muszę koleżance wysłać link, bo ona tylko takie może jeść:)