• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Obiad

Zapiekanka z kaszy gryczanej z burakami i szpinakiem

Sezon na buraki trwa! Te pyszne i zdrowe warzywa nie muszą nam się kojarzyć jedynie z barszczem czy surówką. 

Składniki:
200 ml bulionu warzywnego,
2-3 ugotowane i pokrojone w kostkę buraki,
450g mrożonego szpinaku,
2 torebki prażonej kaszy gryczanej (ok 200g),
2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojonego,
1 średnia biała cebula pokrojona w kostkę,
1/2 cukinii pokrojonej w kostkę,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 ząbek czosnku,
świeży tymianek,
majeranek,
biały pieprz,
sól i pieprz do smaku,
oliwa do smażenia.


Przygotowanie:

Na dużej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem na oliwie, dodać cukinię i seler i dalej smażyć, nastpnie dodać buraki i ok 50ml bulionu i całość dusić przez około 5 minut, następnie doprawić tymiankiem, majerankiem solą i pieprzem.
Kaszę podgotować przez 2 minuty, odsączyć.
W osobnym rondlu podgrzać szpinak, doprawić go do smaku.
Do warzyw na patelni dodać szpinak, dokładnie całość wymieszać, dodać kaszę i pokrojoną pietruszkę, w razie potrzeby całość jeszcze doprawić. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i dolać pozostały bulion. Zapiekankę można posypać żółtym serem, ale nie jest to konieczne.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 30 minut lub do czasu, gdy cały bulion odparuje.
Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Jula G. says

    2013-11-18 at 17:45

    nigdy nie jadłam buraka w zapiekance. ale to musi być pyszne!

    Odpowiedz
  2. Milex says

    2013-11-19 at 01:28

    ♥

    Odpowiedz
  3. AZgotuj! says

    2013-11-20 at 11:29

    Cudowne, zdrowe danie. muszę koleżance wysłać link, bo ona tylko takie może jeść:)

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka