• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Kuchnia azjatycka

Spring rolls z tofu

Spring rolls to nic innego jak nieusmażone sajgonki w cieście ryżowym. Uwielbiam je zarówno jako przekąski na zimno jak i jako danie obiadowe podawane z ryżem jaśminowym i warzywami oraz sosem.



springrolls2

Spring rolls z tofu

Składniki

Spring rolls:
6 arkuszy papieru ryżowego,
pół kostki tofu naturalnego,
pół szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego,
ogórek;
ćwiartka cukini,
czerwona papryka,
marchewka pokrojona w  słupki i podgotowana,
natka pietruszki,
2 kotlety sojowe namoczone i pokrojone w drobne paseczki,
2-3 łyżki kukurydzy z puszki,
sos sojowy,
sól i pieprz do smaku,
szczypta ostrej papryki, curry i imbiru do zamarynowania tofu.

Sos do sajgonek:
10 łyżki octu ryżowego,
1 łyżeczka cukru pudru,
3 łyżki wody,
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry.

Przygotowanie

Tofu pokroić w słupki i zamarynować w marynacie z sosu sojowego, curry, imbiru i ostrej papryki i odstawić na 10-15 minut do lodówki.
Warzywa pokroić w słupki.
Ugotowany ryż wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi kotletami sojowymi i doprawić łyżeczką octu ryżowego i sosu sojowego.
Następnie przygotować wszystkie składniki, a także płytki talerz z letnią wodą, w której będą kolejno zanurzane arkusze papieru ryżowego. Arkusze należy zamaczać na 3 sekundy żeby zwilżyły się z obu stron, a nie zaczęły się skręcać. Namoczony arkusz kładziemy na drewnianą deskę i nakładamy łyżkę farszu z ryżu i dodajemy pozostałe warzywa, a także natkę pietruszki. Następnie zawijamy i gotowe!

Sos:
Sajgonki możemy podawać z sosem kupionym w sklepie, ale lepszy będzie ten zrobiony samemu.
Wodę mieszamy z cukrem, dodajemy ocet i pastę curry.

springrolls3

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka