Spring rolls z tofu

poniedziałek, 11 listopada 2013

Spring rolls to nic innego jak nieusmażone sajgonki w cieście ryżowym. Uwielbiam je zarówno jako przekąski na zimno jak i jako danie obiadowe podawane z ryżem jaśminowym i warzywami oraz sosem.



Spring rolls:
6 arkuszy papieru ryżowego,
pół kostki tofu naturalnego,
pół szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego,
ogórek;
ćwiartka cukini,
czerwona papryka,
marchewka pokrojona w  słupki i podgotowana,
natka pietruszki,
2 kotlety sojowe namoczone i pokrojone w drobne paseczki,
2-3 łyżki kukurydzy z puszki,
sos sojowy,
sól i pieprz do smaku,
szczypta ostrej papryki, curry i imbiru do zamarynowania tofu.

Sos do sajgonek:
10 łyżki octu ryżowego,
1 łyżeczka cukru pudru,
3 łyżki wody,
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry.



Przygotowanie:
Tofu pokroić w słupki i zamarynować w marynacie z sosu sojowego,curry, imbiru i ostrej papryki i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Warzywa pokroić w słupki. Ugotowany ryż wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi kotletami sojowymi i doprawić łyżeczką octu ryżowego i sosu sojowego. 


Następnie przygotować wszystkie składniki, a także płytki talerz z letnią wodą, w której będą kolejno zanurzane arkusze papieru ryżowego. Arkusze należy zamaczać na 3 sekundy żeby zwilżyły się z obu stron, a nie zaczęły się skręcać. Namoczony arkusz kładziemy na drewnianą deskę i nakładamy łyżkę farszu z ryżu i dodajemy pozostałe warzywa, a także natkę pietruszki. Następnie zawijamy i gotowe!

Sos
Sajgonki możemy podawać z sosem kupionym w sklepie, ale lepszy będzie ten zrobiony samemu.
Wodę mieszamy z cukrem, dodajemy ocet i pastę curry. 
Smacznego!

No Comments Yet, Leave Yours!