Ryż idealny

wtorek, 26 listopada 2013

Przez długi czas wierzyłam, że najlepszy ryż to ten sprzedawany w torebkach. Nie koniecznie musiał to być klasyczny biały ryż, bo uwielbiam też ten dziki czy brązowy. Przez długi czas bałam się gotować ryż bez torebki w obawie, że wyjdzie z tego klejąca się papka. Wtedy z pomocą zjawiła się Helen, która pokazała mi jak szybko przygotować sypki ryż. 
Od tamtego czasu nie kupuję innego ryżu niż ten sypki, a moim ulubionym rodzajem ryżu jest zdecydowanie ten jaśminowy.

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebna będzie szklanka długoziarnistego ryżu jaśminowego, garnek z pokrywką i woda.

Przygotowanie:
Odmierzoną ilość ryżu przekładamy na sitko i płuczemy, tak długo aby woda, która płucze ryż nie była biała. Opłukany ryż przekładamy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i włączamy gaz. 
Uwaga: RYŻU NIE SOLIMY! Można go ewentualnie posolić przed podaniem, ale sól psuje smak ryżu jaśminowego.
Teraz należy uważać, gdyż w momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pojedyncze bąbelki (około 4-5 minut od wstawienia; zależy też od palnika) należy przykryć garnek szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i grzać przez 10 minut bez podnoszenia pokrywki. W tym czasie ryż powinien się idealnie ugotować i "wciągnąć" całą wodę nie tworząc przy tym lepkiej papki. Po 10 minutach można sprawdzić czy ryż jest na pewno odpowiednio miękki. W razie potrzeby można go jeszcze gotować przez 1-2 minuty.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i po co ten zgryźliwy komentarz?

      Usuń