• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Kuchnie Świata

Ryż idealny

Przez długi czas wierzyłam, że najlepszy ryż to ten sprzedawany w torebkach. Nie koniecznie musiał to być klasyczny biały ryż, bo uwielbiam też ten dziki czy brązowy. Przez długi czas bałam się gotować ryż bez torebki w obawie, że wyjdzie z tego klejąca się papka. Wtedy z pomocą zjawiła się Helen, która pokazała mi jak szybko przygotować sypki ryż. 
Od tamtego czasu nie kupuję innego ryżu niż ten sypki, a moim ulubionym rodzajem ryżu jest zdecydowanie ten jaśminowy.

Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebna będzie szklanka długoziarnistego ryżu jaśminowego, garnek z pokrywką i woda.

Przygotowanie:
Odmierzoną ilość ryżu przekładamy na sitko i płuczemy, tak długo aby woda, która płucze ryż nie była biała. Opłukany ryż przekładamy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki wody i włączamy gaz. 
Uwaga: RYŻU NIE SOLIMY! Można go ewentualnie posolić przed podaniem, ale sól psuje smak ryżu jaśminowego.
Teraz należy uważać, gdyż w momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pojedyncze bąbelki (około 4-5 minut od wstawienia; zależy też od palnika) należy przykryć garnek szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i grzać przez 10 minut bez podnoszenia pokrywki. W tym czasie ryż powinien się idealnie ugotować i „wciągnąć” całą wodę nie tworząc przy tym lepkiej papki. Po 10 minutach można sprawdzić czy ryż jest na pewno odpowiednio miękki. W razie potrzeby można go jeszcze gotować przez 1-2 minuty.
Smacznego!

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. adryjana says

    2013-11-27 at 19:38

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    Odpowiedz
  2. Alexa says

    2013-11-27 at 19:40

    no i po co ten zgryźliwy komentarz?

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka