Pora na pizzę razową

wtorek, 5 listopada 2013

Pizza to jedno z moich ulubionych dań. Wykonuję ja od początku do końca sama, choć nie zawsze mam pod ręką te same składniki. Dziś podam Wam przepis na pizzę z mąki razowej.


Ciasto:
1 szklanka mąki razowej ( ja używam żytniej typ 2000),
1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550),
3/4 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego),
ok 30g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju.

Farsz:
1 duża cebula pokrojona w kostkę lub w piórka,
2-3 dojrzałe pomidory (ewentualnie pomidory z puszki) pokrojone w kostkę,
8-10 oliwek pokrojonych w plastry,
1ząbek czosnku,
oliwa z oliwek lub olej,
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek.

Dodatki:
ugotowane na parze brokuły,
papryka żółta, zielona,
ser żółty, parmezan.


Przygotowanie ciasta:
Do dużego kubka (takiego na 0,5l) wlewamy ciepłe mleko i kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i pozostawiamy na ok 15-20 minut. Drożdże powinny w tym czasie dwukrotnie zwiększyć swoja objętość. Przygotowujemy w dużej misce (lub w misce od robota kuchennego) mąkę i szczyptę soli i oliwę/olej, następnie wlewamy drożdże i łączymy składniki. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, to cóż trzeba ciasto wyrabiać ręcznie. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie zbyt klejące się, wtedy dodajemy trochę mąki, gdy ciasto jest zbyt twarde można dodać trochę przegotowanej wody. Ciasto będzie gotowe, gdy nie będzie się kleić do rąk. 
W kolejnym kroku ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ze względu na fakt, iż ciasto robimy z mąki razowej nie będzie ono takie puszyste jak w przypadku klasycznej pizzy z mąki pszennej i na pewno nie wyrośnie nam tak bardzo.

Farsz:
Oliwę wlewamy na patelnię i na  zimną wrzucamy pokrojony w drobne plasterki czosnek pilnując, żeby się nie przypalił, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie podlewamy wodą i dusimy do zmięknięcia. Kolejno dodajemy pomidory, solimy i pieprzymy do smaku. Całość należy zredukować, tak aby powstał gęsty farsz, bez soku, który mógłby wylewać się z pizzy. Na koniec dodajemy przyprawy i ewentualnie jeszcze solimy. Dla osób, które lubią piknatne smaki można dodać kilka kropel tabasco, smabal oelek lub papryczkę chilli.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na blachę i nakładamy farsz oraz pozostałe składniki. posypujemy serem i gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy pizzę na około 15-20 minut (Zależy czy ktoś lubi bardziej czy mniej wypieczone ciasto, a także od grubości ciasta).

Smacznego!

No Comments Yet, Leave Yours!