• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Ciasta i tarty

Piernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

Choć sezon dyniowy się powoli kończy to wciąż jest jeszcze szansa go wykorzystać i przyrządzić z dyni pyszny piernik. Do jego przyrządzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie puree z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na duże kawałki i razem ze skórą wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Taką upieczoną dynię należy następnie zblendować na gładka masę. Jeśli zostanie nam trochę puree można je przełożyć do słoiczków, które następnie należy zapasteryzować i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.  Takie puree z dyni może być nie tylko podstawą do ciast ale również może stanowić dodatek do różnych dań obiadowych, o których na tym blogu na pewno jeszcze napiszę, natomiast zapasteryzowane w słoiczkach na pewno nada się do przygotowania świątecznego piernika.

Piernik dyniowy

Składniki

1 szklanka puree z dyni,
1 i 1/2 szklanka maki pszennej,
1/2 szklanka żytniej mąki razowej typ 2000,
1/3 szklanki brązowego cukru lub  szklanki miodu,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki mleka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta kardamonu,
szczypta soli,
3 goździki,
20g migdałów w płatkach,
20g pestek dyni,
słoiczek niesłodzonych powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie

W małej misce dokładnie wymieszać puree z dyni z mlekiem i olejem. Goździki utrzeć w moździerzu W dużej  misce wymieszać razem mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Obie masy połączyć i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.
Połowę migdałów i pestek z dyni uprażyć i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wysypać pozostałe migdały i pestki dyni.
Piec w piekarniku z termoobiegiem  rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. W razie potrzeby pozostawić w piekarniku na kilka minut.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z foremki i delikatnie przekroić na dwie części. Spód wysmarować powidłami i złączyć oba kawałki.
Smacznego:)

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. nonnapuffo says

    2013-11-13 at 10:10

    Thanks for this sweet recipe
    xoxo
    http://www.welovefur.it
    http://www.welovefur.com

    Odpowiedz
  2. Jula G. says

    2013-11-18 at 18:03

    jakiś inny piernik -fajnie! 😉

    Odpowiedz
  3. gin says

    2013-11-18 at 21:21

    Uwielbiam ciasta z dynią Twoje wygląda wyjątkowo kusząco 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka