Piernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

wtorek, 12 listopada 2013

Choć sezon dyniowy się powoli kończy to wciąż jest jeszcze szansa go wykorzystać i przyrządzić z dyni pyszny piernik. Do jego przyrządzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie puree z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na duże kawałki i razem ze skórą wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Taką upieczoną dynię należy następnie zblendować na gładka masę. Jeśli zostanie nam trochę puree można je przełożyć do słoiczków, które następnie należy zapasteryzować i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.  Takie puree z dyni może być nie tylko podstawą do ciast ale również może stanowić dodatek do różnych dań obiadowych, o których na tym blogu na pewno jeszcze napiszę, natomiast zapasteryzowane w słoiczkach na pewno nada się do przygotowania świątecznego piernika.


Składniki:
1 szklanka puree z dyni, 
1 i 1/2 szklanka maki pszennej,
1/2 szklanka żytniej mąki razowej typ 2000,
1/3 szklanki brązowego cukru lub  szklanki miodu,
1/3 szklanki oleju roślinnego,
1/3 szklanki mleka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta kardamonu,
szczypta soli,
3 goździki,
20g migdałów w płatkach,
20g pestek dyni,
słoiczek niesłodzonych powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)

Przygotowanie:

W małej misce dokładnie wymieszać puree z dyni z mlekiem i olejem. Goździki utrzeć w moździerzu W dużej  misce wymieszać razem mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. 
Obie masy połączyć i dobrze wymieszać, do uzyskania jednolitej masy.
Połowę migdałów i pestek z dyni uprażyć i dodać do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch wysypać pozostałe migdały i pestki dyni.
Piec w piekarniku z termoobiegiem  rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. W razie potrzeby pozostawić w piekarniku na kilka minut. 
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z foremki i delikatnie przekroić na dwie części. Spód wysmarować powidłami i złączyć oba kawałki. 
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Thanks for this sweet recipe
    xoxo
    www.welovefur.it
    www.welovefur.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiś inny piernik -fajnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z dynią Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń