Orientalna zupa jarzynowa z wiórkami kokosowymi

czwartek, 21 listopada 2013

Zupa jarzynowa dla mnie to zazwyczaj ostatnia deska ratunku, gdy nie mam pomysłu na obiad. Zazwyczaj nie używam wielu przypraw, jednak tym razem postanowiłam pokombinować ze smakami i wyszła mi zupa jarzynowa w stylu orientalnym. Do "zabielenia" zupy dodałam mleka. W ostatniej chwili zorientowałam się, że nie mam mleczka kokosowego, które by tu pasowało idealnie :( Dodałam za to pół łyżeczki oleju kokosowego, który nadał aromatu zupie.



Składniki:
2 marchewki pokrojone w dowolne kształty,
ćwiartka selera pokrojonego,
liście selera,
1 duży ziemniak,
1 opakowanie mrożonych warzyw do zupy jarzynowej,
garść niesiarkowanych wiórek kokosowych,
0,5 l mleka,
1,5 łyżeczki oleju kokosowego do smaku (opcjonalnie),
3 liście laurowe,
3-4 ziela angielskie,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka zmielonej kolendry,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
1/2 łyżeczki kuminu,
szczypta cynamonu,
sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:
Mrożone warzywa wyciągamy z zamrażalnika i jeśli to możliwe zostawiamy, aby chwilę odtajały. Świeże warzywa wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zagotowujemy. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy mrożonkę i zagotowujemy. Gotujemy przez 5-7 minut. Następnie doprawiamy dodając wszystkie przyprawy oraz wiórki. Zabielamy mlekiem i dodajemy olej kokosowy.  Zagotowujemy i podajemy.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Yum! I'm going to have to give this a try! Perfect for dinner when its cold!
    xx
    Carina Hsieh

    carina@thefashionstudent.com
    www.thefashionstudent.com
    twitter.com/carinahsieh
    instagram.com/thefashionstudent

    OdpowiedzUsuń