Indyjski dal z czerwoną soczewicą

sobota, 30 listopada 2013

Dziś podam Wam przepis na bardzo prostą i szybką w przygotowaniu potrawę, jaka jest dal Kto był na Przystanku Woodstock i choć raz jadł w wiosce Kryszny będzie wiedział z czym ma do czynienia.
Dal lub dahl to potrawa przyrządzana z roślin strączkowych, stanowi podstawę kuchni hinduskiej, ale także pakistańskiej czy nepalskiej. Najczęściej dal podawany jest z ryżem lub podpłomykami. 




Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
3 szklanki wody,
1 duża biała cebula,
4 kotleciki sojowe (wcześniej namoczone),
2 zabki czosnku,
4 łyżki odcedzonej kukurydzy z puszki,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki kolendry,
sól i pieprz.





Przygotowanie:
Soczewicę przepłukać na sitku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w drobne plasterki i podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodać soczewicę i zalać wszystko trzema szklankami wody, dodać również przyprawy.  Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie połowę soczewicy przełożyć do blendera i zmiksować. W międzyczasie do pozostałej soczewicy dodać kotleciki sojowe wraz z kukurydzą i gotować przez 2 minuty. Kolejno dodać zblendowaną masę z soczewicy i całość zagotować, doprawić do smaku solą. Podawać gorące z ryżem.
Smacznego!




 
Weganizm w służbie żołądkowi
Organizator: awodwanrazc

8 komentarzy:

  1. bardzo lubię soczewicę i takie przyprawy :)
    fajny pomysł na obiad albo kolacje

    OdpowiedzUsuń
  2. czy smakuje tak jak Dal Woodstockowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie ten dal jest lepszy niż woodstockowy. Choć tamten ma inne zalety, chociażby takie, że można go jeść na przemian z halavą ;)

      Usuń
  3. Większość przepisów na ten dahl podpisany jako "Woodstockowy" jest z cebulą i czosnkiem jednak słyszłam ze Krysznowcy (Bhaktowie ) nie jedzą ani jednego, ani drugiego... Ciekawe, z czym jest ten prawdziwy ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie napisałam, że to jest dal woodstockowy. Woodstockowy przez lata się zmieniał, kiedyś było w nim dużo kawałków sojowych kotletów, jak jest teraz nie wiem, ale oni dodają to co otrzymają z darów, więc nie pogardzą niczym

      Usuń
    2. Jest z kotletami ale też np z fasolką szparagową i jest bardziej ostry niż był :)

      Usuń
    3. Jest z kotletami ale też np z fasolką szparagową i jest bardziej ostry niż był :)

      Usuń