Cukier waniliowy i cukier cynamonowy własnej roboty

wtorek, 19 listopada 2013

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza masę gotowania i pieczenia. Do gotowania świątecznych wypieków z pewnością nadadzą się cukry z przyprawami własnej roboty.
Przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy przygotować dwa wyparzone, suche słoiczki, biały cukier, 2 laski wanilii przekrojone na pół i 2 laski cynamonu.
Do każdego ze słoiczków wsypujemy cukier do połowy objętości, do pierwszego wkładamy wanilię, a do drugiego cynamon. Dosypujemy jeszcze trochę cukru (tak do 3/4 wysokości słoiczka) i zakręcamy pokrywkę. Po paru dniach dobrze jest wstrząsnąć słoiczek, żeby cały cukier miał aromat przypraw.

Taki cukier jest bardziej aromatyczny od tego kupionego w sklepie, dodatkowo jest tańszy, bo laski cynamonu i wanilii mogą być użyte ponownie do przygotowania drugiej porcji cukru.


6 komentarzy:

  1. jaki łatwy sposób, a cukier musi być wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Waniliowy robię już od dawna ale z cynamonem jeszcze nie próbowałam :) Jestem zaintrygowana tym połączeniem - na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam go zamiast zwykłego cukru jako dodatek do ciasteczek cynamonowych lub pierniczków :)

      Usuń
  3. Zawsze chciałam zrobić taki cukier waniliowy ale nigdy nie natrafiłam na laskę waniliową w sklepie a przez internet nie opłaca się jednej zamawiać. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja długi czas kupowałam cukier waniliowy w sklepie, ale pewiem czas temu zrobiłam go sama i już nigdy nie użyje tych ze sklepu. Laski wanilii kupuje z NPS-MIX które można zakupić na ich sklepie internetowym www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
    Mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach.
    Na pewno użyje cukru waniliowego własnej roboty do świątecznych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń