
Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza masę gotowania i pieczenia. Do gotowania świątecznych wypieków z pewnością nadadzą się cukry z przyprawami własnej roboty.
Przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy przygotować dwa wyparzone, suche słoiczki, biały cukier, 2 laski wanilii przekrojone na pół i 2 laski cynamonu.
Do każdego ze słoiczków wsypujemy cukier do połowy objętości, do pierwszego wkładamy wanilię, a do drugiego cynamon. Dosypujemy jeszcze trochę cukru (tak do 3/4 wysokości słoiczka) i zakręcamy pokrywkę. Po paru dniach dobrze jest wstrząsnąć słoiczek, żeby cały cukier miał aromat przypraw.
Taki cukier jest bardziej aromatyczny od tego kupionego w sklepie, dodatkowo jest tańszy, bo laski cynamonu i wanilii mogą być użyte ponownie do przygotowania drugiej porcji cukru.
Domowy najlepszy 🙂
jaki łatwy sposób, a cukier musi być wspaniały!
Waniliowy robię już od dawna ale z cynamonem jeszcze nie próbowałam 🙂 Jestem zaintrygowana tym połączeniem – na pewno wypróbuję 🙂
Zawsze chciałam zrobić taki cukier waniliowy ale nigdy nie natrafiłam na laskę waniliową w sklepie a przez internet nie opłaca się jednej zamawiać. 😀
Polecam go zamiast zwykłego cukru jako dodatek do ciasteczek cynamonowych lub pierniczków 🙂
Ja długi czas kupowałam cukier waniliowy w sklepie, ale pewiem czas temu zrobiłam go sama i już nigdy nie użyje tych ze sklepu. Laski wanilii kupuje z NPS-MIX które można zakupić na ich sklepie internetowym http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach.
Na pewno użyje cukru waniliowego własnej roboty do świątecznych wypieków 🙂