• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Przyprawy

Cukier waniliowy i cukier cynamonowy własnej roboty

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza masę gotowania i pieczenia. Do gotowania świątecznych wypieków z pewnością nadadzą się cukry z przyprawami własnej roboty.
Przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy przygotować dwa wyparzone, suche słoiczki, biały cukier, 2 laski wanilii przekrojone na pół i 2 laski cynamonu.
Do każdego ze słoiczków wsypujemy cukier do połowy objętości, do pierwszego wkładamy wanilię, a do drugiego cynamon. Dosypujemy jeszcze trochę cukru (tak do 3/4 wysokości słoiczka) i zakręcamy pokrywkę. Po paru dniach dobrze jest wstrząsnąć słoiczek, żeby cały cukier miał aromat przypraw.

Taki cukier jest bardziej aromatyczny od tego kupionego w sklepie, dodatkowo jest tańszy, bo laski cynamonu i wanilii mogą być użyte ponownie do przygotowania drugiej porcji cukru.

 

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Natalie says

    2013-11-19 at 16:21

    Domowy najlepszy 🙂

    Odpowiedz
  2. Jula G. says

    2013-11-19 at 16:43

    jaki łatwy sposób, a cukier musi być wspaniały!

    Odpowiedz
  3. Paulina Urbańczyk says

    2013-11-19 at 18:37

    Waniliowy robię już od dawna ale z cynamonem jeszcze nie próbowałam 🙂 Jestem zaintrygowana tym połączeniem – na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  4. BigHug says

    2013-11-19 at 18:52

    Zawsze chciałam zrobić taki cukier waniliowy ale nigdy nie natrafiłam na laskę waniliową w sklepie a przez internet nie opłaca się jednej zamawiać. 😀

    Odpowiedz
  5. Alexa says

    2013-11-19 at 21:21

    Polecam go zamiast zwykłego cukru jako dodatek do ciasteczek cynamonowych lub pierniczków 🙂

    Odpowiedz
  6. kuchareczka1008 says

    2013-12-04 at 08:50

    Ja długi czas kupowałam cukier waniliowy w sklepie, ale pewiem czas temu zrobiłam go sama i już nigdy nie użyje tych ze sklepu. Laski wanilii kupuje z NPS-MIX które można zakupić na ich sklepie internetowym http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
    Mają bardzo dobrej jakości przyprawy w atrakcyjnych cenach.
    Na pewno użyje cukru waniliowego własnej roboty do świątecznych wypieków 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2023 Pełna Lodówka