Ciasteczka owsiane z rodzynkami i wiórkami kokosowymi

piątek, 22 listopada 2013

Ciasta, ciasteczka, lody i czekolada... co tu dużo mówić - uwielbiam słodycze! Niestety nie mam dużego talentu do tworzenia skomplikowanych słodkich wypieków, stąd też poszukuję łatwych i szybkich przepisów na słodkości. Takie poszukiwania zaprowadziły mnie do stworzenia własnej wersji ciasteczek owsianych.

Składniki:
50g otrębów owsianych,
50g płatków owsianych,
50g zmielonych otrębów pszennych,
50g pełnoziarnistej mąki żytniej typ 2000,
50g niesiarkowanych wiórek kokosowych,
2 łyżki siemienia lnianego +2 łyżki ciepłej wody,
2 łyżki kandyzowanych owoców (ja użyłam papai),
3 łyżki niesiarkowanych rodzynek sułtańskich,
2 łyżki płatków migdałów,
1 łyżka kakao,
2 łyżki oleju,
5 łyżeczek własnej roboty cukru waniliowego,
2 łyżeczki miodu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 jajko,
szczypta soli.

Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki (oprócz siemienia) połączyć razem w dużej misce. Siemię lniane zalać dwiema łyżkami ciepłej wody i odstawić na parę minut. Jajko utrzeć z cukrem i miodem, a następnie dodać do suchych składników. Następnie do masy dodać siemię lniane i olej i wszystko dokładnie połączyć.
Na papierze do pieczenia rozpocząć układanie ciastek. Można formować regularne kształty, choć zapewniam, że takie mające kształty nieregularne szybciej się przygotowuje, a smakują równie dobrze :)
Uwaga! Jeśli masa nie chce się łączyć, jest zbyt płynna lub zbyt sypka można dodać odrobinę mąki lub wody przegotowanej.
Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-30 minut (najlepiej obserwować, czy się zbyt nie przypalają).
Smacznego!

No Comments Yet, Leave Yours!