Bułeczki z ciasta francuskiego z cynamonem i ze śliwką

czwartek, 7 listopada 2013

Ten przepis to efekt eksperymentów z ciastem francuskim. Ponieważ do tej pory jedynie kupowałam w cukierniach gotowe kieszonki, drożdżówki, rożki itd z ciasta francuskiego tym razem postanowiłam kupić gotowy płat i zrobić z niego coś po swojemu.

Składniki:
Płat ciasta francuskiego, pokrojony w dowolne kształty (w zależności od tego czy mają to być bułeczki, koszulki czy rożki),
kilka śliwek umytych i pokrojonych w ćwiartki,
cynamon,
brązowy cukier.

Przygotowanie:
Farsz do tych słodkich przekąsek można zrobić na dwa sposoby: wrzucając do garnka pokrojone śliwki, dodając łyżeczkę cukru i pół łyżeczki cynamonu. Całość zagotować i dusić (tak, żeby sok możliwie odparował jak przy powidłach). Drugi sposób to po prostu włożyć kilka ćwiartek śliwek do koszulek, posypać je cukrem i cynamonem i zakleić koszulki. W przypadku drugiego sposobu podczas pieczenia sok ze śliwek wypłynie na zewnątrz, co wpłynie jedynie na estetykę wypieków.
Zaklejone koszulki można posypać dodatkowo cukrem i cynamonem.
Uwaga! Jeżeli śliwki są bardzo słodkie to polecam zrezygnować z cukru wewnątrz.
Pieczemy przez 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na opakowaniu miałam napisane 15 minut, ale to wszystko zawsze zależy od piekarnika)

1 komentarz:

  1. Pysznie wyglądają :) świetny pomysł, mam tylko nadzieję że udadzą się z mrożonymi śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń